Специалистите отбелязват увеличаването на броя на оплакванията за проблеми с интимното здраве, предизвикани от анаеробна, аеробна и гъбична микрофлора…
Доброто здравословно състояние на репродуктивната система играе важна роля в живота на жените.

За съжаление не всички представителки на нежния пол притежават необходимите знания за поддържането на женското здраве и нерядко избягват консултация със специалист. Освен това отсъствието на адекватна терапия и самолечението могат да доведат до развитието на хронични и рецидивиращи полови инфекции.

Какви са съвременните методи за лечение на женските болести?

Под думата „инфекция“, обикновено, се разбират проблеми, дължащи се на патогенни микроби, привнесени отвън. Но дори дисбалансът на собствените нормални бактерии може да предизвика нарушения и да доведе до появата на обилни течения, неприятна миризма, сърбеж.

През последните гинеколозите у нас забелязват увеличаване на броя на инфекциите с подобни проблеми – както на фона на инфекциите, така и в следствие на дисбактериоза на влагалището.

На каква възраст жените най-често се обръщат към гинеколозите с подобни проблеми?

Основно това са жени на възраст 24-28 години. Следващата по численост група са жени от 28 до 35 години, чийто интимен живот не е толкова разнообразен, тоест не сменят толкова често партньорите.

Това се дължи главно на факта, че средната възраст за раждане на първо дете у нас е около 25-26 години. А това означава, че повечето жени на възраст 28-35 години са вече в трайни отношения.

Жените на 35-40 години търсят гинекологична помощ с подобни проблеми по-рядко. Техните проблеми, свързани с интимното здраве, са свързани основно със започващите изменения, поради наближаващото навлизане в климактериума.

Оплакванията на жените от тази възрастова група са свързани с дискомфорт при интимна близост. Но отново изменението на състава на женската микрофлора може да доведе до това, че дори при отсъствие на вагинално течение, е възможно да възникне неприятна миризма и неприятни усещания при сексуален контакт.

Как през последните години се е изменил спектърът на патогени, причиняващи инфекции на женската полова система?

От една страна, гинеколозите у нас наблюдават намаляване на жените с трихомониаза, хламидиоза, значително по-рядко се открива гонорея. За сметка на това огромен брой жени се обръщат към специалист с оплаквания за течения, предизвикани от баланс в собствената микрофлора.

Известно е, че в червата има полезни бактерии, а за подобни микроорганизми в женската микрофлора знаят далеч не всички. В състава на микрофлората влизат пръчиците на Додерлейн – лактобактерии, които изпълняват защитна функция.

Тези бактерии отделят специфични вещества, които предпазват жената от микробите от външната среда. Така те препятстват развитието на възпаления на придатъците, безплодие – възможни последствия от дисбиозата на влагалището.

Ако се измени техният количествен или качествен състав, възниква реакция на всякакви, включително и на нормални промени в организма като например хормонален фон, смяна на партньора, къпане в море или басейн.

Поради това е важно интимните лактобактерии да са жизнеспособни, да са активни и в голямо количество.

Повлияват ли тези промени върху избора на методи за лечение?

Разбира се, не трябва да се назначава лечение без анализ на качествения и количествения състав на микрофлората. Ако една жена е употребявала антибиотици неведнъж, то вече има нарушения, може да се каже, влагалищна дисбактериоза.

Ако жената често се сблъсква с дисбаланс на микрофлората при различни обстоятелства, то е необходимо лечението да започне именно с възстановяване на полезната микрофлора.