В какви случаи жените доброволно дават най-съкровеното си скалпела на хирурга и защо за някои момиченца обрязването в ранна възраст е необходимо?

Женско обрязване – не само религия

Женското обрязване е интервенция, която вреди. Унищожава чувствителността на външните полови органи, значително понижаване вероятността от получаване на удоволствие от интимността.

А при инфубилацията, приета в някои държави, до сватбата девойката живее не само с липса на клитор и малки срамни устни, но и със зашити големи срамни устни.

Изрязва се всичко. Какво остава – зашиват, оставят 2 отвора. Единият за урината, а другият за менструалното кървене.

В първата брачна нощ мъжът разкъсва или по-съвременен и щадящ метод, разрязва живата тъкан.

Това са религиозни и културни практики. И те могат да се осъждат, да се ужасяваме и да негодуваме.

Но трябва да се помни, че и европейската и американската просветена общност в недалечното минало е смятала кликтеротомията се е смятала за здравословна и полезна за всички жени.

Женското обрязване, използвано за потискане на особеностите на поведение или за тяхната корекция, имало за цел женското желание за мъжа и по-конкретно със съпруга.

И желанието за получаване в леглото на нещо освен мъжа се е смятало за девиантно поведение и оправдавало всякаква намеса до хирургична.

През 70-те години в САЩ са били проведени около 3000 такива обрязвания и разходите се покривали от медицинската застраховка до края на това десетилетие.

Кога обрязването е полезно?

Но женското обрязване се извършва не само от социални, религиозни и други причини, несвързани с медицината. Предложението за медицинска операция за отстраняване на клитора е напълно логично.

Клиторектомия – обоснована и разумна процедура в научния свят, и към потискане на желанието няма отношение.

Защо се отстранява клиторът на възрастни жени?

В някои изследвания се твърди, че клиторектомията е полезна операция, тъй като възпрепятства натрупването на бактерии, възпалителни заболявания и дори заразяването с ХИВ.

Но по-детайлно изучаване на въпроса доказва, че за разлика от мъжкото обрязване, където има незначително понижаване на риска от възпаления и инфекции, женското няма никаква профилактична стойност.

Тази причина е напълно зачеркната от обоснованата клиторектомия.

Но защо се прави такава операция?

  • Първо, възрастният има право да реализира всяка своя приумица /след освидетелстване при психиатър/. Има психическо нарушение с название акротомофилия – стремеж към ампутация на крайници, когато човек не може да възприеме своето тяло в цялост. Има и други причини, и при възрастната жена могат да се появят специфични желания, например – за смяна на пола. Клиторектомия – част от оперативната намеса при транджендърен преход от жена в мъж, и се прави на пациенти доброволно и с голяма мотивация.
  • Второ, кликторектомията като част от обширно хирургична операция – метод за борба с онкологични заболявания. Тумори на вулвата или метастазиране в нейните тъкани предполага отстраняване на засегнатите участъци, точно както се отстраняват другите органи с метастази;
  • Трето, при някои заболявания на ендокринната система или на онкологични увреждания на надбъбречните жлези и т.н. в женския организъм започват активно да се образуват мъжки хормони;

Детска кликтеротомия – как това е възможно?

В медицината съществува такава интервенция, която е необходима поради псевдохермафродитизъм.

Децата се раждат с уголемен клитор, който в някои случаи достига до размерите на пенис.

И лекарите настоятелно препоръчват пластика на половите органи на възраст до 3 години.