Панартрит представлява не особено често срещано възпалително заболяване, при което в патологичния процес се въвличат не само ставите, но и техният свързващ апарат, а също и тъканите около ставите.

Развиващото се възпаление при тази патология е с гноен характер. То се съпровожда с прекомерно изразени местни проявления в съвкупност с обща интоксикация на организма.

Прогнозата при това състояние е винаги сериозна. При липса на необходима медицинска помощ то може да застраши живота на болния човек.

Доста често при панартрит възникват усложнения като сепсис, остеомиелит и дори гноен ендокардит.

Механизъм на развитие

Панартрит обикновено е с вторична природа. То се предшества от гнойно възпаление на ставата, в резултат на което възпалителната реакция се разпространява в околните тъкани.

В този случай основните рискови фактори са несвоевременна диагностика и лечение на гноен артрит. Най-често това патологично състояние се открива на деца, а също и на хора в напреднала възраст.

Макар и панартрит да може да се развие и при хора във всеки възрастов диапазон. Според статистиката общото ниво на разпространение на тази болест е приблизително един случай на 100 000 души. Зависимост от пола не се проследява.

Прогнозата при панартрит е винаги сериозна. Общото ниво на леталност е около 30%. Това е свързано с често развитие на сепсис.

Освен това възпалението често принуждава лекарите да извършват ампутация на засегнатия крайник, поради което пациента губи трудоспособност.

Причини

Основна причина за възникване на този патологичен процес е бактериалната флора. В преобладаващия брой случаи възбудители са стрептококи и стафилококи.

По-рядко развитието на това заболяване е обусловено от въздействието върху организма на хемолитична бактерия, ешерихия коли или клостридий.

Най-често патогенната флора попада в областта на ставата в резултат на нарушения на целостта на кожата. По-рядко се разпространява от другите инфекциозни огнища с кръвообращението.

Но понякога роля може да изиграе и лимфогенния път на заразяване.

Рискови фактори

Съществува известно количество предразполагащи фактори, които повишават вероятността от развитие на подобно възпаление. На първо място, това са различни травмиращи въздействия.

В този случай се предполага увреждане на кожата в проекция на ставата, нарушение на целостта на нейните структури и т.н. Сериозна е ролята на имунодефицитните състояния.

Значително понижаване на нивата на имунна защита може да бъде обусловено от съществуващи соматични патологии, злокачествени новообразувания, ХИВ-инфекции и т.н.

В рисковата група са хора, които в продължение на дълго време употребяват имуносупресивни препарати, например, кортикостероиди.

Механизмът на възникване на това възпаление е представен от първично проникване на бактерии в кухината на ставата.

Чрез образуваните токсини бактериите способстват за нарастване на възпалителните изменения непосредствено в ставните структури.

С течение на времето възпалителната реакция се разпространява към сухожилните и мускулни влакна, разположени в близост до засегнатата става.

Симптоми, характерни за панартрит

Симптомите при панартрит винаги нарастват остро. Най-често специфични възпалителни изменения се откриват в областта на големите стави, най-често тазобедрените.

На първо място, в клиничната картина излизат ярко изразени местни проявления.

Болният започва да се оплаква от силна болка, ограничаваща двигателната активност.

Всяко, дори минимално движение или опит за докосване на ставата се съпровожда с още по-голямо усилване на болковия синдром.

Диагностика и лечение на възпалението

Тази болест може да се заподозре въз основа на външен преглед. Задължително е необходимо провеждането на пълна кръвна картина, в която присъстват признаци на възпалителна реакция.

Лечението при това възпаление е с комплексен характер.