Колкото по-бързо, толкова по-добре – това правило работи за множество цели и желания, това не се отнася за въпросите за отслабването.

Първо, това може да навреди на здравето, а и свалените килограми бързо да се върнат, и не само те, а и няколко отгоре.

За съжаление, при неправилен подход в крайна сметка не ставаме по-стройни, а напълняваме, и след строга диета трупаме още излишни килограми.

Какви може да са последствията за здравето при бързо отслабване

Защо се случва така? И какво ще се случи, ако все пак отслабнем бързо?

Свалянето на няколко килограма за седмица, е отличен резултат, това смятат повечето хора. Но това е една от основните грешки. Често тези, които се увличат от диети, не оценяват какво наистина губят.

Това не е задължително да са мазнини. Най-често при бързо отслабване се губи мускулна маса. Организмът се нуждае от енергия, но не получава храна. И започва да се опитва да се храни със собствените си тъкани, включително и мускулите.

Резултатът е, че тежим по-малко, но мастната тъкан остава непокътната, изчезват мускулите. След това, когато храненето се върне към норма, организмът възстановява изядените тъкани, тъй като са му необходими. Съответно, и килограмите се връщат.

Още един проблем е забавянето на метаболизма. Изследванията показват, че твърде бързото сваляне на килограми може да доведе до това, че метаболизмът ще работи по-бавно, тоест да се изгорят по-малко калории.

Получава се, че намалявате дневната калоричност на храненето, а организмът същевременно намалява разходът на тези калории. И недостигът не е толкова голям, колкото сме изчислявали.

За сметка на това ще почувстваме липса на сили, тъй като организмът е необходимо да пести енергия.

Недостиг на хранителни вещества. По-малко храна и по-малко от необходимите ни витамини и минерали. Този недостиг дефицит може да доведе до множество проблеми. Това са и косопад, силна умора, крехки кости, отслабване на имунната система.

Накрая, бързото отслабване може да е последвано от образуване на камъни в жлъчния мехур.

Всеки път, когато ядем, жлъчният мехур отделя жлъчен сок, който помага за разграждането на храната, за да може да се смели.

В случай на ядене на малко количества храна, от някои от неотделените жлъчни сокове могат да се образуват камъни в жлъчния мехур.

Необходимо е да изострим вниманието си, ако при отслабване изпитваме световъртеж, раздразнителност, мускулни крампи, появили са се проблеми с изхождането, запек или диария.

Всичко това може да е признак на неправилна диета и да изисква консултация със специалист.

Опасност за здравето от монодиетите

Често при желание бързо да се свалят килограми, се прибягва до монодиети. Така наречените разтоварващи дни на ябълки, кисело мляко или елда. Особено популярно е това в дните след Новогодишните празници и след Великден.

Когато всички, които са си празнували добре, са добавили по няколко килограма отгоре. Такива диети не са от полза за организма. Рискът е в това, че няма идеална храна, отговаряща за всички енергийни – белтъчини, мазнини и въглехидрати, и хранителни (витамини и минерали) изисквания.

Така консумацията само на един вид храна или на ограничен брой хранителни продукти може да доведе до проблеми със здравето, а също и до изтощение.

Отслабващите първоначално се вдъхновяват от ефекта на монодиетите – бързото сваляне на килограми заради острия недостиг на калории.

Проблемът е в това, че бързото сваляне на килограми заради недостиг на постъпващи пълноценни нутриенти в дългосрочна перспектива изтощава мускулната маса.

Освен изброените по-горе проблеми, могат да бъдат претоварени бъбреците, заради излишните продукти от разпада на собствените белтъчини, поради което се създават отоци.

Затова ефектът на отскок и предстоящото връщане на килограмите е почти гарантирано.

Не трябва да се подценява и състоянието на разочарованието, което възниква заради това, че загубата на килограми се забавя, а натрупаните отново е по-трудно да се свалят.

Така че дори и да ви харесват монодиетите, то е необходимо да помните, че не трябва да се спазват дълго, а само на кратки интервали от по един два дни.

Следва да се избират питателни храни за такива разтоварващи дни, извара, елда. Не трябва да се ядат само плодове и зеленчуци.

Организмът все пак се нуждае от известно количество белтъчини, особено след токсично натоварване на черния дроб, каквото е било по време на Новогодишните празници.