Едва ли много хора се радват на мрачните зимни нощи. Болшинството хора се чувстват по-добре през лятото, когато е слънчево и топло. Но за някоя хора преходът към зимата – е много повече от леко разочарование.

В края на есента, точно в настоящия момент, и в края на зимата – в най-ранната пролет много хора са подложени на зимна депресия.

Нарушеният ритъм

Здравословните проблеми, възникващи в късната есен, през зимата и в ранната пролет, са отдавна известни на лекарите. По-рано бяха определяни като зимна меланхолия, сезонно заболяване.

Ежегодно милиони хора страдат от депресия в периода от септември до април, особено от декември до март. Това заболяване се среща както при жените, така и при мъжете от всички възрасти, но най-често в т.нар. рискова група попадат хора от 18 до 30 години.

Основната причина за сезонната депресия е намаляване на слънчевото греене и недостигът на слънчева светлина. Неслучайно това нарушение е разпространено сред жителите на умерените и северните географски ширини, а в страните с топъл климат се среща много по-рядко.

Процесите в организма зависят от времевите ритми – денонощни, околоденонощни, сезонни. Измененията в слънчевото греене в междинните сезони могат да доведат до нарушаване на някои от тези ритми или да ги отслабят.

По време на дългите зимни нощни значително се увеличава синтеза на хормона мелатонин, който на свой ред потиска синтеза на серотонин – биологично активно вещество, образуващо се в главния мозък и регулиращо настроението.

Експерименталните изследвания показват, че през зимата концентрацията на серотонина е по-ниска, отколкото през лятото.

Усиленият синтез на мелатонин също довежда и до понижаване на телесната температура, и до често световъртежи. Интересно, но към провокиращите фактори се отнасят и многото почивни дни около Коледните и Новогодишните празници.

Зимна депресия - тревожни сигнали

Да заподозрете, че сте изпаднали в сезонна депресия, може по редица характерни проявления.

Увеличение на продължителността на съня, затруднения при събуждане, дневна сънливост, чувство, че сякаш сте били пребити сутрин, ранни пробуждания нощем с невъзможност за повторно заспиване.

Но в някои случаи може да се наблюдава и обратния ефект – безсъние.
Чувството за умора, недостигът на сили за обичайната работа, затруднения при изпълнение на обичайни ежедневни задачи.

Липса на настроение, понижаване на самооценката, усещане за безизходица, отчаяние, понижен интерес към живота, изчезването на положителните емоции.
Раздразнителност и желание за ограничаване на контактите, избягване на общуване, дори с много близки и роднини.

Чувство за страх, дори при положителни емоции, например – по време на празници.

Тревога, раздразнителност, избухливост, вътрешно напрежение, отслабване на устойчивостта на стресови ситуации.
Повишаване на апетита, непреодолимо желание за сладко и тестено, покачване на телесната маса.

Понижаване на сексуалното желание и потенцията.

Всички тези симптоми са изразени в най-голяма степен сутрин и в първата половина на деня. Важно е да се има предвид, че сходни проявления могат да бъдат предизвикани от имунни нарушения, заболявания на сърдечно-съдовата, ендокринната, храносмилателната, нарушаване на обменните процеси.

Поради тази причина диагнозата на сезонната депресия се поставя едва след изключването на останалите възможни причини, като са необходими и специални изследвания, освен обичайната беседа с пациента.

Сама ще отмине?

Прогнозата на заболяването обикновено е благоприятно. Започвайки от средата на април сезонната депресия отминава от само себе си, което е свързано с увеличаване на слънчевата активност и продължителността на деня.