Не можете да се събудите сутрин и по няколко пъти превъртате будилника?

Чашата кафе не ви помага да се ободрите?

Организмът ви има нужда от витаминна подкрепа, но откъде да си набавим витамини през зимата?

За съжаление, през зимата, колкото и да е прекрасна, човешкият организъм не може да си набави много от необходимите вещества.

Слънцето не стига, пресните плодове също, и вследствие на това се превръщаме в отлични мишени за всякакви вирусни и простудни заболявания.

Именно затова през зимата нашия организъм се нуждае от специална витаминна подкрепа, а ние не можем да я получим.

Сутрин ставаме трудно, вечер заспиването не е лесно, а през деня ни наляга такава умора, сякаш се налага да теглим камион.
И най-добрият начин за подобряване на здравословното състояние е да похапваме правилните храни.

Нито един от процесите на жизнената дейност на човек не минава без участието на витамини и минерали.

Не можем да си ги набавим с храната и в състава на витаминните комплекси.

Качествените храни, плодове, зеленчуци в началото на зимата и витаминни комплекси – в края.

Приемат се на кратки курсове, тъй като продължителният прием може да доведе до хипервитаминоза.

Какви храни е най-добре да ядем през зимата?

1. Зеленчуци – варени, печени, задушени

Фибрите, които се съдържат в зеленчуците, активирани с температурна обработка, свързват токсините и улесняват тяхното отделяне от организма.

А също и предотвратяват окислението на витамини, които вече са попаднали във вашия организъм.

2. Замразени плодове

В процеса на замразяване в плодовете и зеленчуците остават около 90% от витамините.

Важно условие за съхранение на тези витамини е яденето на плодовете и зеленчуците веднага след размразяване.

3. Кисело зеле

Един от най-богатите източници на витамин С.

Отдавна киселото зеле се е използвало като средство за профилактика на недостига на витамин С в организма.

Важно е да се отбележи, че повече витамини се запазват в киселото зеле, ако при закваската се използва по-малко сол.

4. Морски дарове

Незаменими през зимата. В тях се съдържат най-полезните витамини от група В и РР.

Богати са на йод, калий, магнезий, натрий и множество други елементи, необходими за поддържане на имунитета в нормата.

5. Зелен лук

Много хора през зимата си отглеждат зелен лук. И не е колко знае колко трудно – съд с вода и обикновена луковица.

Същевременно зелените израстъци на лука са изключително, богати на витамини В1, В2, РР, а също и на витамин С.

6. Цитрусови

Основната ценност на цитрусовите – това е витамин С.

Грейпфрут, лимони, мандарини са с високо съдържание на аскорбинова киселина.

Цитрусовите, освен витамин С, са много полезни.

Но не трябва да се злоупотребява с тях, тъй като е възможно да предизвикат алергична реакция.

7. Киви

Този шампион по съдържание на витамин С.

Едно киви на ден е достатъчно за попълване на дневната норма на този витамин.

Освен витамин С в екзотичния плод се съдържа се съдържат витамини от група В, а също и различни минерални вещества.

8. Нар

Богат е витамини от група В, витамин С и незаменими аминокиселини, и минерални вещества. Разбира се, не може да се разчита на тях, тъй като в много малки количества, а и освен това повече от един плод не е препоръчителен.