Едрата шарка /названието е придобило гражданственост, поради пълното унищожаване на вариолата – истинската едра шарка в глобален мащаб/или варицелата е на всички известното и непредизвикващо особен страх у никого инфекциозно заболяване.

Сама по себе си болестта не е тежка, но в зряла възраст е възможно да предизвика много неприятни последствия.

Най-често от варицела боледуват деца на възраст от 2 до 10 години, поради това заболяването се счита за детско. Но всъщност е възможно да се зарази с едра шарка във всяка възраст.

Регистрирани са дори и смъртни случаи. Но не се плашете – те са идентични. Успокояващото е, че след оздравяването се формира пожизнен имунитет.

Симптоми на едра шарка в зряла възраст

Клиничните изяви на варицелата при възрастните са аналогични с тези, възникващи при децата:

• Повишена температура;
• Главоболие;
• Слабост;
• Поява на обриви по тялото, лицето и скалпа;

Обрив може да се формира по цялото тяло и се появява дори по лигавиците, средно по 250-500 везикула.

Диагностика и лечение на варицела при възрастни

Лекарите обикновено поставят диагноза въз основа на характерните обриви в съчетание с другите симптоми на заболяването. В повечето случаи терапевтичните методи са идентични с тези, прилагани при децата.

Но най-важното е болестта да не се остави да протича самостоятелно, а да се пристъпи към борба с нея навреме.

Обикновено лечението на варицелата включва използването на десенсибилизаращи препарати за облекчаване на сърбежа и на характерните обриви. За сваляне на температурата често се изписва ибупрофен и парацетомол.

Но последните научни изследвания показаха, че опитите понижаване на телесна температура под 39 градуса по Целзий са контрапродуктивни, тъй като по този начин се потискат естествените способности на организма да се бори с инфекцията.

Най-често за лечение на варицела не се изписват антибиотици, но могат да бъдат назначени в случаи на развитие на усложнения.

На всички е известно, че ментоловият спирт ускорява заздравяването на мехурите, образували се по кожата в резултат на инфекцията.

Наред с основния курс на лечение по време на протичане на заболяването е желателно да се приемат имуномодумилиращи препарати, да се съблюдава постелен режим и да се поддържа чистота на спалното бельо, всеки ден да се сменя долното бельо.

По време на лечението е изключително полезна млечната диета и обилният прием на течности – сокове, разредени с вода, билков или зелен чай, отвара от шипка.

Особено опасна е лещенката за бременните жени, тъй като вирусът, който я предизвиква може да стане причина за сериозни пороци и уродства при бебетата.

Но е възможно е вирусът да премине през бариерата на плацентата. Това може да се установи чрез ултразвуково изследване на плода.

Ваксинация

С цел профилактика на лещенката при хората, които не са боледували в детството си от това заболяване, а също и при необходимост от спешна превенция след близък контакт с болен се прилага ваксина.
Ваксината се поставя на 2 дози при възрастни и по 1 на деца с интервал минимум от 1 месец, като осигурява 70-85% защита.

Но преди провеждането на ваксинопрофилактиката е необходимо да се даде кръвна проба, за да се установи дали съответния човек няма антитела IgG към VZV – варицела зостер вирус.

Повече от 50% от хората в зряла възраст, които не си спомнят да са боледували от едра шарка имат изграден имунитет към тази инфекция, поради безсимптомното заразяване в детството.