Естриол при бременност – маркер на пороците на развитието

Мария
Написана от Мария август 29, 2018 14:44

Естриол при бременност – маркер на пороците на развитието

Един от женските полови хормони, естриол, през последните години учените все повече се интересуват. Отнася се към класа на стероидите, в максимална концентрация се открива в плазмата на кръвта на жените, особено в период на бременности.

При мъжете неговите концентрации са много ниски, макар и все пак да се установяват. Особено важна е неговата роля в обмяната на веществата, включително и за плода в период на вътреутробно развитие.

Неговите концентрации са сред водещите показатели при перинатален скрининг, откриващи или опровергаващи пороци в развитието. Каква е ролята на естриола в женския организъм?

Женски полови хормони – естриол и неговата роля

Естриол се отнася към категорията на стероидните хормони, образува се в плавно нарастващо количество след зачеване под влияние на повишаваща се концентрация ЧХГ.

Първоначално производството на гонадотропин се осъществява от жълтото тяло, временен орган, образуващ се в яйчника на мястото на отделилата се яйцеклетка.

Влияе на състоянието на матката с растящ вътре в нея зародиш. След като се образува плацента, а плодът става по-голям, концентрациите на естриола нарастват. Вече се синтезира от неговите надбъбречните жлези от специфични хормонални предшественици.

От тъканите на надбъбречните жлези готовите хормони проникват в черния дроб и впоследствие в плацентата в свързан вид. Вътре в плацентата хормоните преминават в свободна форма, и именно тези техни варианти се установяват при бременност по време на скрининг.

Естриол при бременност – влияние

Максимално високи концентрации естриола достига през бременността. Сред неговите водещи функции в женския организъм могат да се определят:

  • Влияние на растежа и развитието на влакната на матката, пълноценно нейно развитие за осигуряване на плода от всички необходими компоненти;
  • Стимулация на обмяната на веществата, необходима през бременността;
  • Регулиране на обменните процеси вътре в маточната стена, стимулация на ензимните системи;
  • Формиране на маточно-плацентарно кръвообращение, за да получава плодът през цялата бременност достатъчно количество кислород;
  • Стимулация на окончателното развитие на тъканите на млечната жлеза, подготовка гърдите за кърмене;

Ако бременността протича с усложнения, са възможни отклонения в концентрацията на хормоните, което може неблагоприятно да повлияе на развитието на плода и създава опасност от спонтанен аборт.

Пренатален скрининг – определяне на нивата на хормоните

Концентрацията на естриол в плазмата нарастват пропорционално на срока на гестацията, ако хормоните се различават от нормалните стойности, това може да бъде признак на определени отклонения в развитието на плода.

Днес съществуват специално разработен пренатален скрининг – това е стандартизирано изследване на кръвта – троен тест. Назначава се в срок 16-18 седмица на гестацията. Целта на скрининга е да се определи кои са жените от рисковата група, при които вероятността от пороците в развитието, хромозомни заболявания или аномалии на плода.

Пренатален скрининг е показен за жени, възрастта на които в момента на бременността е над 35 години, а на бащата – над 45 години. Освен това, е необходимо при хромозомни аномалии при един от родителите.

Скрининг се назначава и на жени, ако са раждали деца с пороци в развитието, с такива със спонтанни аборти или раждане на мъртво дете, продължително безплодие.

Свободен естриол – изключване на пороците в развитието

Освен „троен” тест може да се изучи и свободният естриол в динамика, като се взема кръв за изследване след 12-та седмица на бременността.

Оценяват се резултатите от няколко изследвания подред, проведени с интервал от няколко седмици.

Естриол при бременност – маркер на пороците на развитието
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 29, 2018 14:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи