Един от женските полови хормони, естриол, през последните години учените все повече се интересуват. Отнася се към класа на стероидите, в максимална концентрация се открива в плазмата на кръвта на жените, особено в период на бременности.

При мъжете неговите концентрации са много ниски, макар и все пак да се установяват. Особено важна е неговата роля в обмяната на веществата, включително и за плода в период на вътреутробно развитие.

Неговите концентрации са сред водещите показатели при перинатален скрининг, откриващи или опровергаващи пороци в развитието. Каква е ролята на естриола в женския организъм?

Женски полови хормони – естриол и неговата роля

Естриол се отнася към категорията на стероидните хормони, образува се в плавно нарастващо количество след зачеване под влияние на повишаваща се концентрация ЧХГ.

Първоначално производството на гонадотропин се осъществява от жълтото тяло, временен орган, образуващ се в яйчника на мястото на отделилата се яйцеклетка.

Влияе на състоянието на матката с растящ вътре в нея зародиш. След като се образува плацента, а плодът става по-голям, концентрациите на естриола нарастват. Вече се синтезира от неговите надбъбречните жлези от специфични хормонални предшественици.

От тъканите на надбъбречните жлези готовите хормони проникват в черния дроб и впоследствие в плацентата в свързан вид. Вътре в плацентата хормоните преминават в свободна форма, и именно тези техни варианти се установяват при бременност по време на скрининг.

Естриол при бременност - влияние

Максимално високи концентрации естриола достига през бременността. Сред неговите водещи функции в женския организъм могат да се определят:

  • Влияние на растежа и развитието на влакната на матката, пълноценно нейно развитие за осигуряване на плода от всички необходими компоненти;
  • Стимулация на обмяната на веществата, необходима през бременността;
  • Регулиране на обменните процеси вътре в маточната стена, стимулация на ензимните системи;
  • Формиране на маточно-плацентарно кръвообращение, за да получава плодът през цялата бременност достатъчно количество кислород;
  • Стимулация на окончателното развитие на тъканите на млечната жлеза, подготовка гърдите за кърмене;

Ако бременността протича с усложнения, са възможни отклонения в концентрацията на хормоните, което може неблагоприятно да повлияе на развитието на плода и създава опасност от спонтанен аборт.

Пренатален скрининг – определяне на нивата на хормоните

Концентрацията на естриол в плазмата нарастват пропорционално на срока на гестацията, ако хормоните се различават от нормалните стойности, това може да бъде признак на определени отклонения в развитието на плода.

Днес съществуват специално разработен пренатален скрининг – това е стандартизирано изследване на кръвта – троен тест. Назначава се в срок 16-18 седмица на гестацията. Целта на скрининга е да се определи кои са жените от рисковата група, при които вероятността от пороците в развитието, хромозомни заболявания или аномалии на плода.

Пренатален скрининг е показен за жени, възрастта на които в момента на бременността е над 35 години, а на бащата – над 45 години. Освен това, е необходимо при хромозомни аномалии при един от родителите.

Скрининг се назначава и на жени, ако са раждали деца с пороци в развитието, с такива със спонтанни аборти или раждане на мъртво дете, продължително безплодие.

Свободен естриол – изключване на пороците в развитието

Освен „троен” тест може да се изучи и свободният естриол в динамика, като се взема кръв за изследване след 12-та седмица на бременността.

Оценяват се резултатите от няколко изследвания подред, проведени с интервал от няколко седмици.