Консервирани зеленчуци – защо са опасни за здравето, има ли в тях витамини

Мария
Написана от Мария април 12, 2017 01:14

Консервирани зеленчуци – защо са опасни за здравето, има ли в тях витамини

Акценти:

  • Хипертония - провокация
  • Процеси - метаболитни
  • Течности - задържане

Свързани:

За нашата страна консервирането на зеленчуци се смята за един от традиционните хранителни продукти, особено за студеното време от годината.

Но лекари и специалисти по правилно хранене имат доста претенции към такива храни.

В такива зеленчуци остават твърде малко витамини, за да има полза от тях на фона на всички вреди, които нанасят на организма.

Прекаленото количество сол предизвиква отоци, а маринатите дразнят стомаха и предизвикват повишаване на кръвното.

Освен това нарушаването на процеса на стерилизация и неспазването на технологията в домашни условия може да предизвиква опасна инфекция – ботулизъм.

Специфичен токсин предизвиква смъртоносно увреждане на нервната система.

Полза от консервите – има ли витамини?

Най-популярни у нас са консервираните домати и краставички, или различните зеленчукови салати с чушки, патладжани, лук или моркови, тиквички.

По-рядко се консервират и други зеленчуци.

Плодовете и зеленчуците са основен източник на витамини и така възниква въпросът – запазват ли се при консервация витамините и другите съставки?

Краставиците, например, запазват при консервиране фибрите, белтъкът, мазнините и въглехидратите, на практика и пълният състав на минералите.

Но пък не остават почти никакви витамини.

Количеството на витамин А и от група В намаляват с 2-4 пъти, а на витамин С с 70%.

Напълно се губят витамин В1 и В6, които са изключително необходими на организма.

Витамините се разрушават поради топлинната обработка и от светлината.

Консервите в стъклените буркани трябва да се съхраняват на тъмно и прохладно място.

Също част от витамините се разрушават под действието на киселините на маринатите – оцетна, лимонена, салицилова, в зависимост от рецептата.

Отоци от излишна сол

Дори и консервите да са приготвени при педантично спазване на технологията и рискът от инфекции да е напълно изключен, те все пак са вредни за организма.

Проблемът е, че приготвянето предполага използването на голямо количество сол, което е причина за нарушение на обмяната на веществата.

От 50 грама зеленчукови консерви в организма постъпва дневното количество сол, което повишава нивата на натрия в кръвта и в тъканите.

От излишната сол тялото започва да задържа вода.

Най-силно изразени са отоците, ако се консумират солени храни вечер.

Най-изразен е отокът в областта на крайниците, макар и течности да задържат всички тъкани.

Излишната сол провокира жажда, която кара човек да пие вода, а това само задълбочава отоците.

Бъбреците работят с удвоено натоварване, което е опасно за хората с патологии на тези органи.

С възстановяване на баланса на течностите и солите отоците постоянно отшумяват.

Но ако се „осоляваме“ редовно, това предизвиква нарушения и патологии на бъбреците.

С какво още са вредни консервираните храни?

Ако по цял ден ядем консерви, това може да провокира хипертония, което се дължи на задържането на течности.

Прекаляването с консервирани храни не само създава проблеми с кръвоносните съдове, но и с храносмилането.

Използването при приготвянето на консерви оцет и киселини, сол, захар и подправки дразнят стените на храносмилателната система.

При хората с предразположеност с гастрит и колити, това може да провокира възпаление или ерозии.

Киселините в маринатите подкисляват кръвната плазма и нарушават метаболитните процеси, понижават активността на някои ензими.

Така натриевите соли започват да се отлагат в бъбречните легенчета, от които с течение на времето може да започне формирането на камъни.

Консервирани зеленчуци – защо са опасни за здравето, има ли в тях витамини
4.5 (89.77%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 12, 2017 01:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи