Медикаментозен панкреатит – причини и лечение

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2018 18:21

Медикаментозен панкреатит – причини и лечение

Акценти:

  • Чувствителност - повишена
  • Дезинтоксикация - мероприятия
  • Възпаление - лекарство

Свързани:

Медикаментозен панкреатит – това е доста рядко срещано заболяване, при което в клетките на панкреаса се развива възпалителна реакция, обусловена от приема на някои видове лекарствени препарати.

В повечето случаи клиничната картина при това заболяване малко се отличава от острото възпаление в панкреаса, предизвикано от други причини.

Прогнозата при тази патология пряко зависи от проявлението на възникналите изменения, изходното състояние на организма и т.н.

Обикновено при своевременно започнато лечение този патологичен процес завършва с пълно оздравяване.

Но понякога съществува риск от развитие на различни усложнения.

Същност, рискови фактори, механизъм на развитие

За първи път това заболяване е описано още през 50-те години на миналия век. Терминът „медикаментозен панкреатит” е въведен в медицинската практика през 1981 г.

Според статистиката, сред всички остри възпалителни реакции, развиващи се в панкреаса, на това състояние се падат само около 3%. Голяма рискова група са децата, а също и хората, които страдат от имунен дефицит.

Сред тях разпространението на тази патология е малко по-високо.

Въпреки ниската честота на заболеваемост, досега това патологично състояние си остава доста актуален проблем за медицината.

Това е свързано предимно с факта, че списъкът с препарати, които могат да предизвикат възпалителна реакция в панкреаса, все повече се разширяват.

Освен това е доказано, че този патологичен процес може да протича в некротично-хеморагична форма. Нивото на леталност при тази форма достига до 70%.

Медикаментозен панкреатит може да се предизвика от много лекарствени средства.

На първо място, това са различни групи антибиотици. Установено е, че голям процент от хората с тази диагноза приемат лекарства против туберкулоза.

Също нерядко възпалителната реакция се предизвиква от противовирусни препарати, насочени към борба с ХИВ-инфекцията.

Някои видове диуретици, инхибитори на протонната помпа, лекарствени средства, използвани за корекция на сърдечно-съдовата дейност, имуносупресори – всички тези препарати могат да станат причина за възникване на това заболяване.

Посоченият списък далеч не е пълен и включва в себе си много голямо количество медикаменти.

Механизмът на развитие на медикаментозния панкреатит днес не е достатъчно добре изучен.

Повечето учени са на мнение, че в основата на възпалителната реакция е повишената чувствителност на организма към определени видове лекарствени препарати. И тези медикаменти се използват в стандартни дози.

Съществуват още много теории относно патогенезата и нито една от тях не е била доказана.

Симптоми при медикаментозен панкреатит

На първо място са оплакванията от болки, локализиращи се предимно в епигаструма. Често болковият синдром се разпространява и към други части на корема, в гърба и т.н.

Интензивността на болката се различава при всеки конкретен пациент.

Някои хора сигнализират за дърпащ характер, а други за нетърпима пареща болка. Некротично-хеморагичният вариант на тази патология се съпровожда с още по-изразен болков синдром.

Задължително клиничната картина се допълва с храносмилателни нарушения. Те включват в себе си симптоми като пристъпи на гадене и повръщане, диария, разстройство.

Диагностика и лечение на заболяването

Заболяването създава известни трудности що се отнася до диагностиката. Това е свързано с факта, че човек не може да си представи връзката между приеманото лекарство и възникналото възпаление.

Задължително се назначава общо и биохимично изследване на кръвта, а също и ултразвуково изследване на панкреаса.

Лечението при медикаментозен панкреатит се състои от мероприятия по дезинтоксикация, използване на аналгетици и спазмолитици, антихистамини.

Медикаментозен панкреатит – причини и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2018 18:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи