ПМС или ранни симптоми на бременност – какви са разликите

Мария
Написана от Мария ноември 6, 2018 09:01

ПМС или ранни симптоми на бременност – какви са разликите

Акценти:

  • Запек - депресия
  • Имплантация - менструация
  • Бременност - кърмене

Свързани:

Предменструалният синдром е свързан с няколко симптома, които в известна степен са свързани с ранни проявления на бременността.

Това е причината много жени да могат да изпитват затруднения в определянето на причините за тяхната поява, но диагноза може да постави само лекар.

Какво е сходството на симптомите на ПМС с ранна бременност, какви са разликите, кога е необходима консултация с лекар?

Общи симптоми

Анализирайки всички възможни и характерни симптоми, лекарите могат да разграничат общи, които са характерни за ПМС и за бременност.

Първото, на което обръщат внимание пациентките е промяна на настроението.

Раздразнителност, тревожност, тъга, която се сменя с приповдигнато настроение, тези симптоми могат да бъдат характерни както за предменструален синдром, така и за бременност.

Обикновено промените в настроението изчезват буквално в първия ден на менструацията. Но ако се запазят по-дълго време, цикълът закъснява, тогава няма да излишно да се направи тест за бременност.

Промените в настроението, които съществуват дълго време, могат да насочват към развитие на депресия. Затова ако симптомите се запазят повече от 2 седмици, то трябва да потърсим лекарска помощ.

Според статистическите данни, около 10% от жените в ранните срокове на бременността страдат от депресии, а също и от промени в настроението.

Запек

Измененията в хормоналния фон могат да станат причина за запек при жените, а също и до други разстройства на храносмилателната система. Хормоналната функция може да се повлияе и от чревната перисталтика.

Статистическите данни показват, че около 38% от жените по време на бременност страдат от запек, като става въпрос не само за късните, но и за ранните срокове.

Известно е, че подобни симптоми могат да се формират при жени преди началото на менструацията, а също и в различни периоди на менструалния цикъл. Но по време на менструация, чревната перисталтика се възстановява, и проблемът изчезва от само себе си.

А при бременност тези симптоми могат да се запазят по-дълго време, през първия триместър на бременността. В последните срокове на бременността, запекът също не е рядко явление.

Изменения в гърдите

Промените в гърдите, например, тяхното подуване, увеличаване на размерите може да бъде симптом на приближаваща менструация, но също може да е признак и на бременност. Симптомите, сигнализиращи за ПМС или бременност, могат да варират при всяка жена:

  • Болезнени усещания;
  • Повишена чувствителност на гърдите;
  • Изменения на цвета на зърната;

В ранните етапи на бременността жената може да усеща нагрубяване на гърдите, буквално се надува. Подобни симптоми могат да се появят 1-2 седмици след зачеването и да се запазят до раждането.

Сънливост

Синтезът на прогестерон ще способства за умора и силна сънливост, винаги ни се иска да спим, навсякъде и по всяко време и във всяко положение. Тези симптоми са характерни не само за бременност, но и за някои заболявания, например, желязодефицитна анемия и прочие.

Понижаването на работоспособността може да бъде характерно и за някои фази на менструалния цикъл, а с началото на менструацията и работоспособността се възстановява.

Течения

Маточното кървене не е признак на липса на бременност. Не трябва да се забравя за т.нар. имплатационно кръвотечение, което може да е около 10-14 дни след зачеване. Обяснява се с имплантацията на плодното яйце в стената на матката.

ПМС или ранни симптоми на бременност – какви са разликите
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 6, 2018 09:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи