Колко вредно е да се ядат колбаси и наденици при бременност?

Може би трябва да избираме немазни колбаси или шунка от сигурни производители, но въпреки това съвестта ни измъчва, когато очакваме дете.

Какво е мнението на специалистите?

През бременността могат да се похапват само някои колбаси, яденето на други съвсем не е желателно.

Например, бъдещите майки трябва максимално да ограничат пушените колбаси.

Причината е, че трудно се разграждат в храносмилателната система.

А също и защото в процеса на пушене се образуват нитрозамини и бензоапирен, на който съвсем не без основание се приписват канцерогенни свойства.

По-рядко, но в никакъв случай всеки ден, могат да се похапват варени колбаси и кренвирши.

Преди ядене е препоръчително да варят, като предварително се сваля найлоновата обвивка.

Така излишъкът от животински мазнини, сол, фосфати и натриев нитрит отиват във водата.

Защо са вредни „колбасните“ фосфати при бременност?

Фосфатите – хранителна добавка – Е450-452, се влагат в колбасите за:

• задържане на влагата в тях за стабилизация на цвета;
• за подобряване на консистенцията;
• за увеличаване на срока на съхранение на колбасите;

Фосфатите потискат развитието на бактериите, преустановяват окислението на мазнините и понижават риска от гранясване на продукта.

Но при прекомерна концентрация на фосфати протеините започват да се разтварят и колбасът започва да се разпада.

Затова ако саламът се рони при разрязване, а не остава плътен, това може да сигнализира за повишено съдържание на фосфати.

Това понижава и хранителната стойност.

Животинският белтък намалява, за сметка на повишението на водата и фосфатите.

При прекомерно постъпване на фосфати в организма се влошава усвояването на калций, което създава риска от развитие на остеопороза.

Излишният фосфор стимулира образуването на хормони от паращитовидните жлези, които способстват за отделянето на калция от костите.

Освен това излишъкът от трудноразтворими фосфати от колбасите може да предизвика камъни в бъбреците и в жлъчния мехур.

Затруднява се функцията на черния дроб и на стомашно-чревния тракт, възможно е да се развие и анемия.

Причината е, че съществува връзка между обмена на фосфор и желязо в организма.

Натриев нитрит – защо е необходим в колбасите?

Хранителна добавка Е250 се добавя в саламите с цел съхранение на красивата розова окраска при варене на колбаси, а също и за удължаване на срока на годност.

При редовно и прекомерно ядене на салами, кренвирши и наденици е възможно образуването на нитрозамини, които могат да предизвикат онкологични заболявания.

Аскорбиновата киселина, която се влага в колбасите, предотвратява образуването на нитрозамини.

Колбаси при бременност – твърде много мазнини

Още една причина за ограничение на употребата на варени колбаси и наденици през бременността, дори и без видими парченца сланина – това са многото мазнини.

Пробвайте следния експеримент: сложете парче варен колбас, без видима парченца сланина, на нагорещен тиган без масло. Погледнете колко мазнини ще се отделят от това парченце колбаси.

Същото се отнася и за кренвиршите.

Суровопушените и сурововеяните колбаси са по-честни, тъй като при тях сланината се вижда.

Категорично ограничаване на колбасите по време на бременност се препоръчва за жени, които страдат от затлъстяване, хипертония, подагра, камъни в бъбреците и от проблеми със сърцето.

При стомашни възпаления, панкреатит и нефрит е по-добре изобщо да не се употребяват пушени и веяни колбаси.

Причината е, че съдържат много подправки и дразнят храносмилателния тракт.