Топ 4 тайни на лабораторните изследвания

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2018 22:47

Топ 4 тайни на лабораторните изследвания

Акценти:

  • Диагностика - основа
  • Изчисления - биологични материали
  • Достоверност - резултати

Свързани:

Как да разберем какво се случва в човешкия организъм? Болен ли е, здрав ли е, какво именно заболяване е в атака, а кое в настъпление? От векове лекари са търсели начини да открият изменения  в тялото на пациента, за да могат да поставят диагноза и да следят как върви лечението.

Още в древността внимателният поглед на лекарите не е подминавал измененията, протичащи в това, което организмът отделя или съдържа в себе си – с кръвта, урината, храчките, изпражненията.

Лечителите са се опитвали да установят връзка между забелязаните изменения и състоянията на болния, но тогава са имали много малко възможности за изследване на получените проби. Само собствените сетивни органи – зрение, обоняние и вкус.

Днес науката предоставя в разпореждане на лекарите мощна база за провеждане на лабораторни изследвания.

Но при пациентите остават много въпроси, свързани с провеждането на изследвания и интерпретация на техните резултати. Кои са най-честите въпроси?

Защо лекарите назначават толкова много изследвания?

Много болести предизвикват изменения в състава на кръвта, урината, фецеса. Лабораторните изследвания са необходими за поставянето на диагноза и контрол на изследването.

По изследванията могат да се открият много инфекциозни заболявания, състояния на сложни вътрешни системи на организма, ниво на жизнено важни елементи и вредни вещества, хормони т.н.

Общите изследвания са основа за диагностика и начало на лечение, но за получаване на по-точна картина лекарят назначава разгърнати или специфични изследвания.

Защо в различните лабораторни могат да се получат различни резултати?

Това съвсем не означава, че една лаборатория дава недостоверни резултати. Проблемът е, че съществуват различни методи на провеждане на изследвания, апаратура и реактиви, използвани за изследване.

Съществуващите различия могат да бъдат свързани и с използване на различни мерни единици.

Именно поради тази причина на бланката с резултатите се посочва и системата на изчисления, и диапазонът на референтните стойности на изследващата лаборатория.

Какво са това референтни стойности и защо се различават?

Пределите на референтните стойности – това са показатели, които са стандартни за определена група лица.

Например, за жени до 40 години или за деца до 1 година, които нямат патологии. Като референтни стойности се използва диапазон на показатели с отчитане на 2.5% най-високи и 2.5 най-ниски стойности.

Но международни стандарти определят референтни стойности не за всички показатели. Много от тях лабораториите установяват сами, затова е толкова важно да се вземат предвид данните, посочени на бланката.

Признак ли е на болест резултат, излизащ извън границите на нормата?

Не, не винаги. Диапазонът на нормата, установен от лабораторията, не е биологичен закон. Медицината изобщо не се отнася към точните науки, и затова отклонението от общата норма може да остане напълно в пределите на нормата за отделния човешкия организъм.

Или да е в резултат от неправилна подготовка за изследване, например. Или да се проявява под въздействие на някои вътрешни или външни фактори.

Именно затова се препоръчва назначаване на изследване след известно време, и пак в същата лаборатория.

Това е особено важно, в случай че резултатът от първото проведено изследване се е оказал извън пределите на нормата или на горната или на долната негова граница.

Какво може да повлияе на достоверността от резултатите от изследванията на кръв, урина и други биологични материали?

Факторите, които могат да изкривят резултатите са много. В много случаи зависи направо от пациента и от правилната подготовка за изследвания.

Топ 4 тайни на лабораторните изследвания
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2018 22:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи