Външни хемороиди – лечение, профилактика на запек

Мария
Написана от Мария август 20, 2018 20:49

Външни хемороиди – лечение, профилактика на запек

Акценти:

  • Хемороиди - проявления
  • Дискомфорт - бременност
  • Сърбеж - дефекация

Свързани:

Развитието на външни хемороиди – това е изключително неприятна патология, с която много пациенти се притесняват да се обръщат към лекар. Често проблемът се задълбочава от наличието на хроничен запек и грешки в храненето, заседнал начин на живот.

Появяват се болки в областта на ануса, кръв в изпражненията и увеличени възли, които пречат на обичайния начин на живот.

Важно е не само провеждането на пълноценно лечение, но и спазване на всички мерки за профилактика за предотвратяване на рецидиви на патологията.

Какво са това външни хемороиди?

Увреждане на вените, които са разположени подкожно и образуващи сплит в областта на ануса и перинеума. Тази форма на хемороиди може да предизвика кръвотечение болка и сърбеж. Началните проявления е важно да се лекуват у дома, но под контрол на лекар.

Хемороидите често се предизвикват от застой на кръв в областта на вените, което е предизвикано от вродена слабост или придобита недостатъчност на венозните стени.

Пациентите могат да се напъват твърде силно или прекалено много време да стоят в тоалетната.

Ако външните хемороиди не изчезнат след 1-2 седмици, лекарят може да назначи омекотители на изпражненията, за облекчаване на дефекацията и за отстраняване на застоя на кръв, заради напъване.

Но ако у човек постоянно възниква силна болка, може да се наложи хирургично премахване на хемороидите.

Причини и рискови фактори – неправилно хранене, запек

Една от водещите причини за формиране на външни хемороиди е запек. Рядко предизвиква болезненост и увеличаване на възлите, застой в тях на кръвта. В допълнение към запека, други причини и фактори за хемороидите са:

  • Вдигане на тежки предмети или товари;
  • Прекаляване с храните с ниско съдържание на фибри, които могат да предизвикат запек;
  • Затлъстяване;
  • Стоене или седене в продължение на дълго време;
  • Бременност;
  • Асцит, който представлява натрупване на течности, което оказва продължителен натиск върху стомаха и червата;

Най-честите проявления – болка, дискомфорт

Външните хемороиди се отличават, основно по особеното разположение на възли и проявления. Вътрешните хемороиди, например, се намират вътре в ампулата на ректума.

Обикновено възлите са безболезнени, но могат да кървят. Външните хемороиди изпадат от ануса, най-често предизвикват болка, по-силна, отколкото при вътрешни, защото кожата и тъканите в ануса са по-чувствителни, отколкото тези в ректума.

Възможна е съчетана форма на патологията.

Външните хемороиди често се проявяват със сърбеж и болка. Пациентите могат да почувстват възлите, ако влизат в съприкосновение с областта на ануса.

Външните хемороиди обикновено са много по-наситени и ярки като цвят от околната кожа.

Кръв в изпражненията

Хората с външни хемороиди също могат да забележат кръв, която се появява при дефекация. Кръвта обикновено се намира на външната повърхност на изпражненията и е ярко червена.

Обикновено постъпва непосредствено от увредените възли, а не се гъби някъде още в стомашно-чревния тракт.

Обемът на кръвта при хемороиди е минимален. Всеки пациент, който има външни хемороиди, ако забележи значително количество кръв, трябва да потърси лекарска помощ.

Какви са вариантите за лечение?

Лечението включва консервативни мероприятия и хирургия. Сред консервативните методи са вани с антисептични разтвори, внимателно почистване на ануса след дефекация и използване на мокри или памучни кърпички.

Хирургията е ефективна само в случай, че процедурата се проведе 72 часа след проявление на симптомите. След това от операцията няма полза и симптомите отшумяват от само себе си.

Външни хемороиди – лечение, профилактика на запек
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 20, 2018 20:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи