Външни хемороиди - лечение, профилактика на запек
Здравна Енциклопедия

Развитието на външни хемороиди – това е изключително неприятна патология, с която много пациенти се притесняват да се обръщат към лекар. Често проблемът се задълбочава от наличието на хроничен запек и грешки в храненето, заседнал начин на живот.

Появяват се болки в областта на ануса, кръв в изпражненията и увеличени възли, които пречат на обичайния начин на живот.

Важно е не само провеждането на пълноценно лечение, но и спазване на всички мерки за профилактика за предотвратяване на рецидиви на патологията.

Какво са това външни хемороиди?

Увреждане на вените, които са разположени подкожно и образуващи сплит в областта на ануса и перинеума. Тази форма на хемороиди може да предизвика кръвотечение болка и сърбеж. Началните проявления е важно да се лекуват у дома, но под контрол на лекар.

Хемороидите често се предизвикват от застой на кръв в областта на вените, което е предизвикано от вродена слабост или придобита недостатъчност на венозните стени.

Пациентите могат да се напъват твърде силно или прекалено много време да стоят в тоалетната.

Ако външните хемороиди не изчезнат след 1-2 седмици, лекарят може да назначи омекотители на изпражненията, за облекчаване на дефекацията и за отстраняване на застоя на кръв, заради напъване.

Но ако у човек постоянно възниква силна болка, може да се наложи хирургично премахване на хемороидите.

Причини и рискови фактори – неправилно хранене, запек

Една от водещите причини за формиране на външни хемороиди е запек. Рядко предизвиква болезненост и увеличаване на възлите, застой в тях на кръвта. В допълнение към запека, други причини и фактори за хемороидите са:

  • Вдигане на тежки предмети или товари;
  • Прекаляване с храните с ниско съдържание на фибри, които могат да предизвикат запек;
  • Затлъстяване;
  • Стоене или седене в продължение на дълго време;
  • Бременност;
  • Асцит, който представлява натрупване на течности, което оказва продължителен натиск върху стомаха и червата;

Най-честите проявления – болка, дискомфорт

Външните хемороиди се отличават, основно по особеното разположение на възли и проявления. Вътрешните хемороиди, например, се намират вътре в ампулата на ректума.

Обикновено възлите са безболезнени, но могат да кървят. Външните хемороиди изпадат от ануса, най-често предизвикват болка, по-силна, отколкото при вътрешни, защото кожата и тъканите в ануса са по-чувствителни, отколкото тези в ректума.

Възможна е съчетана форма на патологията.

Външните хемороиди често се проявяват със сърбеж и болка. Пациентите могат да почувстват възлите, ако влизат в съприкосновение с областта на ануса.

Външните хемороиди обикновено са много по-наситени и ярки като цвят от околната кожа.

Кръв в изпражненията

Хората с външни хемороиди също могат да забележат кръв, която се появява при дефекация. Кръвта обикновено се намира на външната повърхност на изпражненията и е ярко червена.

Обикновено постъпва непосредствено от увредените възли, а не се гъби някъде още в стомашно-чревния тракт.

Обемът на кръвта при хемороиди е минимален. Всеки пациент, който има външни хемороиди, ако забележи значително количество кръв, трябва да потърси лекарска помощ.

Какви са вариантите за лечение?

Лечението включва консервативни мероприятия и хирургия. Сред консервативните методи са вани с антисептични разтвори, внимателно почистване на ануса след дефекация и използване на мокри или памучни кърпички.

Хирургията е ефективна само в случай, че процедурата се проведе 72 часа след проявление на симптомите. След това от операцията няма полза и симптомите отшумяват от само себе си.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.44 131

Malchugani.com banner

Редактор