Ушната кал е доста неприятна, но за жалост, неизменна част от живота ни. Тя изисква редовно почистване, заради нашия собствен комфорт, хигиена и разбира се – здраве. Когато се натрупа в по-големи количества, ушната кал може да има сериозни последствия за доброто състояние на ушите ни и дори на слуха ни.

И тъй като няма как да спрем образуването й, то поне можем да я премахваме редовно, за да гарантираме личната си хигиена най-малкото и собственото си добро здравословно състояние.

Какво е ушната кал?

Ушната кал всъщност представлява доста дълга верига от мастни киселини – и наситени, и ненаситени, включително такива като холестeрол, различни алкохоли и др.

Тя се образува поради няколко причини, но главно – за да овлажнява ухото ни и да го предпази от различни видове бактерии и дори насекоми.

Кога ушната кал е нормална и кога не?

Ушната кал е различна при всеки от нас – тя дори е няколко типа и може да бъде няколко различни цвята.

В зависимост от цвета й, можем да определим имаме ли някакъв проблем с ушите и слуха си или не.

Тя бива тъмно кафява или понякога дори черна, леко червеникава или в по-светъл нюанс на кафявото.

Тъмно кафявата или почти черната е присъща на по-възрастните от нас. Цветът й е такъв, поради простата причина, че съдържа много повече бактерии и мръсотия, отколкото сигурно бихме могли дори да предположим.

Леко червеникавата е опасната. Тя сигнализира за проблем в ухото ни, за който може дори да не сме разбрали. При такива случаи е добре да посетим специалист, за да се уверим всичко ли е наред с ушите ни.

Най-светлата е нормалната. Тя говори за добро състояние на слуховите ни органи.

Как да се справим с натрупаната ушна кал в повече?

Има няколко бързи и лесни начина, които ще ви помогнат, ако имате прекалено много натрупана ушна кал, която представлява пречка за вас и здравето ви.

1. Със солена вода

Всичко, от което имате нужда тук, е 1 супена лъжица морска сол, половин чаша топла вода и спринцовка.

Сипете солта в чашата с топла вода и я разбъркайте, докато не се разтвори напълно. Напълнете спринцовката със сместа и капнете 4-5 капки в ухото си.

След това легнете по гръб за няколко минути, така че да усетите водата да попие.

Впоследствие ще ви е много по-лесно да премахнете ушната кал с обикновена клечка за уши, но бъдете внимателни, за да не нараните ухото!

2. С ябълков оцет и изопропилов алкохол

Това, от което ще се нуждаете е 1 супена лъжица ябълков оцет, половин супена лъжица изопропилов алкохол и отново спринцовка.

Смесете оцета и алкохола, напълнете спринцовката и капнете 4-5 капки в ухото си. И тук трябва да прекарате известно време в легнало положение, преди да прибегнете към клечката за уши.

3. С олио

Трябва ви половин супена лъжица олио и спринцовка, както и при предишните методи.

Отново пълните спринцовката с течността, капвате малко от мазнината и лягате, но този път за по-дълго – поне за 10 минути.

Бъдете изключително внимателни, когато използвате в последствие клечката за уши, тъй като при по-силен от необходимото натиск или грубост, може да нараните ухото и да му причините трайни увреждания!