Зъб боли страшно. На всеки е известна отвратителната болка, която съпътства зъбните проблеми и почти всеки втори има огромен страх от зъболекари. Затова голяма част от хората предпочитат да се лекуват сами, вкъщи, макар че по този начин често не само не облекчават проблема или го облекчават само и единствено временно, ами и го удължават, засилват и правят още по-сериозен, отколкото е.

Домашното лечение крие изключително много опасности, между които най-широко разпространени са именно този страх от зъболекари, който посочихме по-горе, липсата на достатъчно време или липсата на достатъчно средства и т.н.

Те, за жалост, често се случва да превръщат вече съществуващия проблем, в още по-голям такъв.

Обикновените хора, които не са учили за зъболекари и които се сблъскват със зъбобол, но не искат да посетят зъболекарския кабинет може да усложнят нещата така че от нуждата за проста пломба да се стигне до нужда за операция. Това би им излязло не само по-скъпо, но и много по-болезнено и неприятно.

И все пак, има ситуации, в които ни се налага, поне временно да отложим посещението при зъболекаря и да прибегнем към самолечение. Такива са моментите в 4 часа сутринта, когато се събудим от жестоката болка в зъба и няма къде да отидем и в други подобни възникнали ситуации.

Какво да правим тогава?

Съществуват няколко известни лекове, които са изпитани и доказано работят в домашни условия, но е важно да помним, че те успокояват проблема само временно и в никакъв случай не могат да заменят консултацията при специалист!

1. Карамфилово масло

Карамфиловото масло е изключително полезно не само при зъбобол, но и при много други здравословни проблеми. При болки в зъба или при възпаление на венците, 3 капки от него се разреждат в 200 мл вода и се добавя 1 ч. л. сол, тъй като само по себе си, то е изключително силно и може да нарани устната кухина.

Получената смес се жабури за известно време. То ще накара областта на зъба да изтръпне, но ефектът не е особено дълготраен – в повечето случаи облекчението продължава едва няколко минути.

2. Ментови торбички за чай

Те често са използвани за да успокоят по-чувствителната кожа и благодарение на тези им свойства, подобни на свойствата на карамфиловото масло, те успяват да донесат отново краткотрайно облекчение при зъбобол.

Охладете торбичката за чай в хладилника и я положете върху проблемния зъб. Оставете я там поне за 20 минути за максимален ефект. За разлика от предишния метод, този е напълно безопасен за здравето ви.

3. Чесън

Чесънът е друг безопасен начин да се отървете временно от болката в зъба. Той обаче не винаги помага – зависи от какво е причинена болката – при някои проблеми може да не донесе желаното облекчение, но при други може да е много ефективен.

Той действа по същия начин, по който би действал антибиотик, тъй като ще унищожи всички бактерии, които се намират в устната ви кухина. Може да се използва по 2 начина:

1) Смачкайте в хаванче няколко скилидки чесън с малко сол и нанесете сместа върху болния зъб.

2) Просто сдъвчете скилидка чесън. Внимавайте, защото това може да се окаже болезнено и при подобен вариант, по-добре прибегнете към някой от другите методи.

Самолечението може да се окаже изключително опасно, ако не се изпълнява правилно, затова прибягвайте до него само в ситуации, при които не можете да го избегнете!