Нищо прекалено не е хубаво, както хората казват. Вече сме засягали темата за обсебването със здравословното хранене и дори риска от развитието на така наречената орторексия – хранително разстройство, на психична основа, при което страдащите от него се побъркват при мисълта да хапнат нещо нездравословно.

Те често са и обсебени с желанието да имат перфектното тяло – слабо и в много от случаите, леко мускулесто и релефно. За тази цел всички знаем, че трябва да бъдат стриктно следвани фитнес програма и подходящ хранителен режим. Второто е това, което често затруднява хората, които се опитват да постигнат добри резултати във фитнес залата или просто да подобрят външния си вид и здравето си.

Проведени проучвания показват, че всъщност манията да сме слаби може не само да не ни помогне в тази така трудна задача, но и да я усложни допълнително – в някои случаи дори да ни попречи да отслабнем и да доведе до евентуално напълняване, което е точно обратното на това, което се опитваме да постигнем. А защо?

Оказва се, че не всички диетични храни, известни като такива, са така диетични, както си мислим. Всъщност много от тях съдържат куп вещества, които биха затруднили процеса ни отслабване, който вече си е така и така достатъчно затруднен. И уж храните, които биха го спомогнали, всъщност ни пречат.

Кои са най-често срещаните диетични храни, които водят до напълняване?

1. Някои видове салати

Тук не става въпрос за класическата салата от домати и краставици или от марулята, а от салатите по заведенията, които изобилстват от какви ли не сосове, добавки и дресинги.

Сама по себе си, салатата е изключително нискокалорична, да, независимо от какви зеленчуци е направена – зеленчуците са едни от малкото храни, които можем да си позволим да ядем в неограничени количества, без да се притесняваме за теглото си – но подправени по неподходящ начин, те могат да се превърнат в истински калорийни бомби.

Пример за това е цялата мазнина, с която се овкусяват салатите – олиото, което съпътства зелето е истински убиец.

Също така, към много от салатите се добавят различни видове сирена и подобни – те са страхотен източник на калций и белтъчини, но и на много мазнини, които в никакъв случай, не бива да пренебрегваме. За оптимални резултати, заменете олиото със зехтин, а сиренето с извара и все пак, внимавайте с количествата.

2. Диетичните десерти

Храните на диетичния щанд, със сигурност, са доста вкусни и създават грешната представа, че можем да ядем колкото си искаме от тях и пак да не надебелеем. За жалост, обаче, това съвсем не е така.

Те са пълни с консерванти и подобрители, както и със страшно много фруктоза – за разлика от фруктозата в плодовете обаче, тази води до напълняване.

3. Фрешовете

За някои от нас е голяма изненада, но да – фрешовете, така популярни сред хората на диета, са едни от калоричните бомби в съвременния свят. Много по-добре е да изядете един портокал, отколкото да изпиете един фреш от портокали – освен, че ще ви засити повече е много по-беден на калории.

Това е така, защото фрешовете покачват страшно рязко кръвната захар, пък и за тяхното усвояване почти не се изисква енергия, докато при целите плодове – организмът изразходва калории, само за да ги усвои.