Факт №1

Как размерът, формата, цветът и цената на плацебо таблетките се отразяват на здравето?

Размерът, формата и броя на таблетките повлиява на степента, до която се проявява плацебо ефектът. 2 таблетки, които не съдържат нищо друго, освен нишесте помагат повече, отколкото една.

Капсулите са по-ефективни от таблетките, а повечето пациенти се повлияват по-добре от инжекциите, отколкото от капсулите.

Съществува и дори хирургично плацебо: например, при едно проучване, проведено в САЩ, в което били включени пациенти, страдащи от остеоартрит след операция на коляното се почувствали много по-добре, без значение дали е била извършена хирургичната процедура или не.

На пациентите от плацебо групата просто кожата им била порязана и им било показано видео от проведената операция.

Цветът на таблетките също е важен. Например най-добре ще се прояви плацебо ефектът при депресия, когато таблетките са с жълт цвят. А при язва на стомаха най-ефективни ще са белите хапчета. Когато на повърхността на хапчето е посочено името на лекарството, то тогава плацебото ще се прояви най-силно.

И накрая, стойността на лекарството също се отразява на проявлението на плацебо ефектът. Например, от резултатите на проведено проучване е установено, че плацебото е с по-голям ефект, когато цената на едната таблетка на лекарството, което приемали участниците била 2.5 долара и отчетливо по-слаб, когато била посочена цена от 10 цента.

Факт №2

Как действа плацебото?

Смята се, че плацебо ефектът се проявява чисто психологически, тъй като всички пациенти вярват в ефикасността на лекарството. В резултат на това хората наистина започват да се чувстват по-добре.

Въпреки това научните изследвания показват, че състоянието на чисто физическо ниво на пациентите, приемащи плацебо, наистина се подобрява.

Физиологичната причина, в която се корени болестта често се „абсорбира“.

От едно проучване беше установено, че при хора, страдащи от болестта на Паркинсон в определена област на мозъка количеството допамин – едно от мозъчните сигнални вещества, изпълняващо и функцията на хормон и осигуряващо комуникацията между невроните, се увеличава, когато приемат плацебо таблетки.

Повечето учени приемат, че смъртта на клетките, които синтезират допамин в базалните ганглии, е причината за невродегенеративното заболяване.

Факт №3

Нежеланите реакции на плацебото

Таблетката от нишесте може не само да подобри състоянието на пациента, но също така и да доведе до влошаване на здравословното състояние.

Действието на ноцебо ефектът възниква, когато лекуващият лекар предупреждава, че лекарството /несъдържащо никакви активни съставки/ може да предизвиква появата на някои нежелани странични реакции по време на неговия прием.

В този случай експерименталните данни показват, че неприятните симптоми, изпитвани от хората, страдащи от ноцебо ефект са напълно реални.

Например в едно проучване беше установено, че участниците в него са започнали да чувстват болка , след като били предупредени, че ще приемат лекарство /плацебо таблетка от нишесте/, което ще активира зони в мозъка, които предизвикват болезнени усещания.

Ноцебо ефектът може да придобие и радикална форма.

За това свидетелства описаният през 1973 г. случай на мъж, на който му поставили диагноза рак на черния дроб и лекарите му съобщили, че ще живее само няколко месеца.

Но когато мъжът починал, била направена аутопсия и патолозите се усъмнили, че именно злокачественото заболяване е причината за смъртта. И сега е трудно да се каже каква точна е причина за смъртта на мъжа – заболяването или очакването за смъртта.