Хроничният гастрит е спътник на много студенти и ученици. И с времето те остават изложени на риск от внезапно обостряне, търпят болки в стомаха и киселини. Добре е да знаем как да успокоим стомаха след допълнителната порция пържола със соев сос.

Какво предизвиква обостряне на гастрита?

Този въпрос си задават много и непрекъснато експериментират. Тези, които пият алкохол на празен стомах или изяждат огромни количества храна. Които посещават мексикански ресторанти след няколко седмици спокоен и скучен живот, както и тези, които обичат силно кафе, без да закусват.

Обострянето на гастрита може да се развие на фона на прием на лекарства – например нестероидни противовъзпалителни препарати, които често се назначават при травми на ставите, наранявания, при настинка за нормализиране на телесната температура.

Недостатъчният сън, стрес, в резултат на прекомерната стимулация на симпатиковият отдел на вегетативната нервна система предизвикват повишаване на киселинността на стомашния сок.

Какво да правим в такава ситуация?

Накрая сме постигнали заветната цел – предизвикали сме обостряне на хроничния гастрит. Сега се налага някак си да се опитаме да „усмирим“ неприятните симптоми.

Стъпка №1

На първо място е необходимо да си спомните за хранителния режим. Преди да започнете прием на лекарства, е логично да спрете да консумирате дразнещите стомаха храни. Лютиво, солено, печено, мазно, пушено, горчиво, студено, макар и много вкусно, не ви е необходимо повече.

Често един такъв хранителен режим би бил достатъчен за нормализиране на храносмилането. Ще ви помогнат слизестите каши, варените зеленчуци, кюфтета от пиле или риба на пара. Пресните плодове и зеленчуци са също под забрана.

Стъпка №2

Пийте алкална вода. Така ще намалите апетита и ще понижи киселинността на стомаха. Така стените на този орган ще страда по-малко от неблагоприятното въздействие на стомашните сокове, ще можете да удължите времето между отделните хранения.

Обикновената питейна вода също е добро средство за успокояване на стомашната лигавица.
Прекратете за известно време употребата на сладки напитки, на черен и зелен чай. Газираните напитки при гастрит са абсолютно забранени дори и в период на ремисия.

Стъпка №3

Успокойте се! За тази цел ще може да се наложи да пиете валериан, чай от мента или маточина. Понижаването на възбудимостта на нервната система е необходимо за понижаване на киселинността на стомашните сокове. Разходките пеша ще помогнат да станете по-спокойни, благодарение на засиленото образуване на ендорфини.

Стъпка №4

Антациди и инхибитори на протонната помпа се назначават от лекар-гастроентеролог, в случай че предходните мероприятия не са имали успех. Тези препарати имат противопоказания и не бива да ги приемате на своя глава. Затова се обърнете към лекуващия ви лекар.

За нормализиране на храносмилането при обостряне на хроничен гастрит също е много важно да се контролира количеството на приетите порции, като е най-добре да ставате от масата леко гладни.

От особена важност е и скоростта и правилното сдъвкване на храната. Като последното се отразява дори върху цялостното здравословно състояние, макар че този навик е труден за усвояване, ако наистина желаете да избягвате в бъдеще обостряне на гастрита, то най-добре е да го направите.

За по-лесното изграждане на този навик ще ви помогне следният съвет – хранете се в седнало положение и без да се взирате върху екрана на телевизор и компютър, а просто се съсредоточете върху дъвченето.