За нормална работа на сърцето е необходимо постоянно да осигуряваме на организма витамини и микроелементи. Някои от тях имат пряко отношение към сърдечната активност. Кои са 10-те най-полезни витамини и минерали за сърцето?

1. Витамин С

Когато става дума за най-необходимите витамини и минерали за сърцето, то на първо място стои аскорбиновата киселина – витамин С.

Това е водоразтворим витамин, който усилва обмяната на веществата, укрепва кръвоносните съдове и предотвратява образуването на плаки от холестерол.

Така се понижава рискът от развитие на атеросклероза и съпроводените с тази патология сърдечно-съдови заболявания.
Както вероятно знаете, най-много витамин С се съдържа в шипките, касиса и цитрусовите плодове.

2. Витамин А

Ретинол – това е мастноразтворим витамин, чийто източник е черният дроб, млечните продукти, рибните мазнини, морковите и тиквата.

Ретинолът способства за поддържането на доброто състояние на кръвоносните съдове, препятствайки развитието на атеросклеротични изменения.

3. Витамин F

Прието е с това обединяващо название да се наричат мастните киселини, голямо количество от които се съдържа в мазната морска риба и в зехтина.

Омега-3 полиненаситените мазнини способстват за понижаване на лошия холестерол, като по този начин подобряват състоянието на сърцето и кръвоносните съдове.

Именно, поради тази причина жителите на северните райони на света, които се хранят основно с мазна морска риба на практика не страдат от сърдечно-съдови заболявания.

4. Магнезий

Както знаем, това е минерал, който взема непосредствено участие в регулацията на артериалното налягане.

Именно магнезият поддържа баланса на калия и натрия, от които до голяма степен зависи нивото на кръвното налягане в съдовете. Недоимъкът на магнезий води до развитие на хипертония.

Източник на този минерал са бобовите, морските дарове, сушените плодове, зеленчуците със зелени листа и лещата.

5. Витамин В1 – тиамин

Разтворим във вода витамин, който взема активно участие в обменните процеси. Недостигът му води до заболяването бери-бери, една от проявленията на което е нарушаването на сърдечната функция.

Тиаминът способства също за нормализацията на капилярите и поддържа оптималният сърдечен ритъм.
Големи количества витамин В1 се съдържат в пшеницата и в нерафинирания ориз.

6. Витамин В6

Пиридоксинът взема участие в мастния обмен, като способства за разграждането и изхвърлянето на излишните мазнини. Витамин В6 се съдържа в рибата, морските дарове, млякото и месото, а също и в бананите.

7. Калий

Този минерал оказва непосредствен принос за поддържането на нормални нива на артериалното налягане. Освен това калият взема участие в провеждането на електрическите импулси от нервните влакна към сърдечния мускул.

Много калий се съдържа в кайсиите, морковите, зелето, картофите и в ядките.

8. Витамин Е

Токоферол е мастноразтворим витамин, необходим за нормалната работа на сърцето. Витамин Е препятства окисляването на мазнините, при който процес се образуват свободни радикали.

На това хранително вещество е богат черният дроб, растителната масла, яйченият жълтък и орехите.

9. Витамин Р

Или рутин – веществото се разтваря във вода, основното му действие е укрепването на стените на кръвоносните съдове. Много витамин Р се съдържа в малините, цитрусовите плодове и в ябълките.

10. Коензим Q10

Представлява вещество подобно на витамин, което взема участие в антиоксидантната защита на сърцето. Ако се стигне до недоимък на коензима е много вероятно развитието на склероза на артериите и преждевременно стареене на сърдечния мускул.

За образуването на ценното вещество в организма е необходимо да постъпват достатъчно количество растителни мазнини.