Забелязвали ли сте, че когато изядете нещо леко и почти веднага ви се доспива?

Американско издание попитало експерти по хранене какви храни ни принуждават да броим часовете до момента, когато ще можем да си легнем в леглото. Списъкът се оказал неочакван.

1. Зелена салата или маруля

„Аз започвам да се притеснявам, ако моя клиентка дойде и каже, че днес за обяд е яла само салата “ – казва специалистът по хранене Елизабета Полити. Защо? Защото обикновено това са няколко листа от маруля, нарязани моркови и малко дресинг. И това е всичко.

Миксът от зеленчуци без белтъчини и въглехидрати, означава, че не сте получили достатъчно енергия, за да прекарате пълноценно остатъка от деня си. „Ако сте получили 200 килокалории от малко броколи и маруля, не е изненадващо, че към 16 часа ще се чувствате уморени и гладни. “ – отбелязва Полити.

От това колко скоро ще загубите енергия важна роля играе изборът на дресинг, ако той съдържа захар, сънливостта ще настъпи още по-бързо.

Затова в идеалната салата трябва да се съчетаят несъдържащи скорбяла зеленчуци – карфиол или сладки чушки – гъби, бяло птиче месо и сложни въглехидрати, такива като киноа или соеви зърна – те ще ви осигурят енергия за дълго време. Към тази салата е добре да се добавят зехтин – студено пресован и оцет или лимонов сок.

2. Сирене и кисело мляко

За съжаление, но е факт – причина за повишената сънливост могат да бъдат млечните продукти. Напълно е възможно да не сте имали никакви проблеми с тяхното храносмилане, когато сте били млади, но непоносимостта към млечния белтък може да се развие с напредването на възрастта.

Един от симптомите на това състояние е чувството за постоянна умора. „Най-малко 50-60% от моите пациенти се оплакват от липса на енергия и по мои оценки, от 20 до 30% от тях започват да чувстват по-добре, отказвайки се употребата на млечни продукти“, - разказва специалистът по интегративна медицина Лейла Блейк-Гамбс.

Биологичният механизъм, стоящ в основата на този феномен, досега не е напълно изяснен, но учените предполагат, че в организма се развива имунна реакция към млечните белтъци, което води и до липса на сили.

Това не е единственият симптом на непоносимост към лактоза, обикновено се съпътства с проявления от страна на стомашно-чревния тракт. Но според Гамбс понякога те отсъстват.

3. Банани или ядки

Богати са на магнезий, който спомага за отпускането на мускулите – препаратите с магнезий често се назначават при безсъние. Покрай бананите, магнезий се съдържа много в бадемите, кашуто и фъстъците. Отпускащият ефект на бананите и ядките е особено силен, ако в организма се наблюдава дефицит на магнезий.

4. Късни хранения

Понякога се налага да вечеряме обилно точно преди лягане. Оттук всичко зависи какво ядете – правилните храни ще ви помогнат да се потопите в дълбок, действащ отпускащо на целия организъм сън, а неправилните ще доведат до лош сън и лош вкус в устата на следващия ден както и до увеличаване на теглото.

5. Случайно парче торта по време на диета

Изследванията показват, че стомашно-чревния тракт се настройва към това, което ядем. Ако сте на диета с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, организмът започва да произвежда по-малко стомашен сок и ензими, подпомагащи лесното разграждане на тези вещества.

Затова ако съвсем неочаквано хапнете някаква друга необичайна храна, то се пригответе, че скоро ще ви приспи.