Хората, които тичат поне по 5 минути на ден, са с 30% по-малко застрашени от преждевременна смърт, а тяхната продължителност на живота се удължава с поне 3 години.

Това са резултатите от ново проучване, проведено в Далас сред приблизително 55 000 възрастни. Здравословното състояние на хората било наблюдавано за период от 6 до 22 години. Около 24% от хората споделили, че тичат редовно.

Резултатите били потресаващи - хората, които тичали били с 30% по-малко застрашени от преждевременна смърт от различни заболявания в сравнение с тези, които не тичали. Също така, тичащите били с 45% по-малко застрашени от сърдечносъдови заболявания.

Резултатите от проучването се считат за максимално реални, защото е направено всичко възможно да се отчетат фактори като възраст, тютюнопушене, пиене на алкохол и други. Взети са под внимание също и наследствените фактори и спортните навици на участниците.

Проучването показало ясно - тези, които тичат, били с 24% по-малко застрашени от смърт през периода на проучването. На практика, смъртността свързана с липсата на спорт била много по-ясно изразена от тази свързана с наднормено тегло (16%), факторът “семейна история на сърдечно съдовите заболявания” (20%), както и високият холестерол (6%).

За по-голяма точност тичащите били разделени на няколко групи в зависимост от това колко минути тичат на седмица. В най-слабо активната група попаднали тези, които тичат до 50 минути седмично. В групата на най-активните бегачи влезли всички, които бягат над 175 минути седмично.

Изненадата била голяма, когато учените забелязали, че разликата между тях не е голяма. На практика тичащите били почти еднакво облагодетелствани, дори и в случаите, в които те тичали само по няколко минути на ден и в бавно темпо.

Били измерени и други фактори - обща седмична пробягана дистанция, скорост и времетраене. Във всички категории дори и тези, които тичат най-малко, били многократно по-малко застрашени от смърт в сравнение с тези, които не практикуват джогинг.

Всичко, което е нужно да се направи, е да се включат 30 до 59 минути тичане на седмица и резултатите няма да закъснеят. Хората, които не могат да отделят 15 или 20 минути от ценното си време, биха могли да отделят поне 5 минути и резултатите ще ги изненадат приятно.

Проучването показва, че ако всички неспортуващи бяха започнали да тичат по време на проучването, това би подобрило здравето и спасило живота на приблизително 546 души или около 16% от всички участници.

Все пак не може да се каже със сигурност дали това проучване би могло да се съпостави с всяка държава и всяка класа хора. Например въпросното проучване е проведено в САЩ, в Далас, щата Тексас, сред хора от средната или горната средна класа, с висше образование.

Въпреки това, провелите проучването настояват, че резултатите биха били приблизително същите без значение от средата, в която се провежда то и без значение от расовите особености.

Без връзка с проучването в САЩ, друга група учени от Тайван също подтиква хората да тичат и спортуват поне за няколко минути на ден.

Учените казват, че е важно обществото да е наясно с нарастващия риск от сърдечносъдови заболявания при хората, които не спортуват (с приблизително 45%), както и нарастването с около 10% на различните случаи на рак, диабет и други болести. Оказва се, че липсата на спорт сериозно увеличава и риска от депресия.

Авторите на друго проучване от 2011 година от своя страна твърдят, че и бързото ходене има много силен позитивен ефект върху човека като дори и само 15 минути разходка в бодро темпо може значително да удължи човешкия живот.

Авторите на по-горните проучвания припомнят, че списъкът от болести, с които можем да се справим или да предотвратим единствено чрез промяна на двигателната активност, е доста дълъг.