Съвременният свят е динамичен, всеки човек ежедневно се сблъсква с огромен брой хора, виждаме лица в обществения транспорт, на работата, в магазините, по парковете.

Също така всеки човек в този живот живее със собствените си проблеми и грижи. В такава ситуация за съжаление без стрес не може да се мине.

За устойчивостта на психиката на човека отговаря нервната система. И ако стресовите ситуации е почти невъзможно да се избегнат, то да се погрижите за своите нерви е възможно. За това как да укрепите нервната си система ще ви разкажем в тази статия?

За да повишите работоспособността си, да намалите умората, да повишите съпротивителните сили на организма към стреса, е необходимо да укрепвате нервната си система. Да направите това ще ви помогнат следните методи:

• Закаляване;
• Физически упражнения;
• Отказ от прекомерно количество алкохол, тютюнопушене, използване на психоактивни вещества;
• Използване на храни, полезни за нервната система;
• Рационална организация на труда и отдиха;
• При необходимост използване на билки и някои медикаменти;
• Психофизически практики – йога, медитация;

1. Закаляване

Състои се в системно, повторно въздействие на организма на някои външни фактори – студ, топлина, ултравиолетови лъчи. Същевременно протича модификация на рефлекторните реакции на организма към тези дразнители.

В резултат не само се повишава устойчивостта към студа, топлината и така нататък. Закаляването притежава изразено неспецифично действие, което се проявява в подобряване на работоспособността, възпитание на волята и други полезни психофизиологични качества.

Закаляването може да успешно само при правилното му провеждане. За тази цел е необходимо спазването на следните условия:

1. Постепенно повишаване на силата на дразнителя, например водните процедури се започват с вода със стайна температура;
2. Систематичност на процедурите по закаляване, тоест ежедневното им провеждане, а от случай за случай.
3. Правилната дозировка на дразнителя, отчитайки, че решаващо значение има силата на дразнителя, а не продължителността на неговото действие.

Съществува много литература по закаляване, с помощта на която можете да разработите своя лична програма за тренировки. Но не забравяйте за правилото, че всички хубаво е с мярка.

2. Физически упражнения

Те са разнообразни. Условно могат да се разделят на гимнастика, спорт, игри и туризъм.

Редовната физическа активност спомага за повишаването на умствената и физическата работоспособност, за забавяне развитието на умора, за предотвратяването на много заболявания на нервната система и на вътрешните органи, а също и на опорно-двигателния апарат.

3. Отказ от вредните навици

Както е известно алкохолът е отрова, действаща преди всичко на нервната система. Тютюнопушенето пък води до влошаване на паметта и способността за концентриране.

Употребата на психоактивни вещества води до бързо възбуждане на нервната система, което се сменя с нервно изтощение.

4. Правилно хранене

Нормалното съдържание на белтък в храната е много важно за доброто състояние на висшата нервна система. Повишава тонусът на централната нервна система и ускорява рефлексите, а също подобрява паметта и способността за възприемане на информация.

5. Дневен режим

Разпределяне във времето на различните видове дейности и отдих, прием на храна, престой на чист въздух, сън. Правилният дневен режим повишава работоспособността, формира емоционална устойчивост.

Най-полезен е сънят, започващ не по-късно от 23-24 часа и завършващ към 7-8 часа. Важно е времето на ставане и лягане да бъде постоянно. Преди сън е целесъобразна разходка на чист въздух, вечерята следва да е 2-3 часа преди лягане.