Как да накараме детето си да стане отличник? Разбира се, сравняваме го с успешните му съученици. Как да успокоим своето чедо, ако то се разгневи на обществено място? Заплашваме го, че ще го набием с колана.

Често именно такива „гениални“ методи се използват от родителите. И когато те пораснат и станат задръстени и неприспособими към живота хора, родителите започват да страдат защо именно така се е получило.

Повечето семейни психолози са убедени, че дори една небрежно подхвърлена фраза може силно да подейства на психиката на малкия човек, поради това когато общуваме със своите чеда, следва внимателно да подбираме думите. За какви изрази е по-добре да забравят завинаги майките и татковците.

1. Аз на твоята възраст бях отличничка

От раждането до 6-тата година майката и таткото за детето са на практика богове, които знаят всичко. Те формират отношението на рожбата си към света и към собствената ѝ личност.

Конкретно в този израз може да се забележи конкуренцията между родителя и детето, той сякаш му казва – „Ти никога няма да достигнеш до мен! Колкото и да се стараеш, аз съм по-добър от теб“. Децата, които израстват с такава настройка, обикновено, през целия си живот доказват на семейството си, че те са по-добри.

Разбира се, говорейки подобни неща, вие действително стимулирате нарцистичната част от психиката на детето. Но бедата е в това, че в крайна сметка такъв човек се опитва да постигне нещо в живота, не за себе си, а за своите родители, за да видят те най-накрая, че той е достойно тяхно дете.

Израствайки, такива деца никога не се радват на своите успехи, радост те чувстват само в случай, че родителите им признаят техните постижения, но те е малко вероятно да го направят.

2. Ти мое пиленце, маймунка, прасенце

Как само наричат децата си любящите родители. Всичко това води до обезличаване на детето, сякаш то не е човек, а някаква играчка, с която можете да правите каквото си искате. В началото на своя живот всяка казана от вас ще бъдат възприемани безкритично от вашият син или дъщеря, те ще ви се доверяват.

3. Погледни, Иван на контролното има шестица, а ти четворка

Повечето родители правят всичко с добри намерения. Но и самите те в детството най-често са имали подобен опит и тогава те казват: „Няма нищо странно, на мен също така ми говореха, погледни колко съм забележителен сега.“

4. След като се държиш така, аз не те обичам

Или аз мога да те обичам само ако ме слушаш. След този израз детето започва да се старае с всички сили да прави всичко правилно, то потиска всички свои потребности и желания, като в него „изниква“ една антена, която да отгатва желанията и очаквания на своите родители.

В резултат на това детето не съществува. В зряла възраст такива деца се опитват през цялото време да угаждат на някого, да живеят с нагласата: „Аз искам да бъда обичан и за това съм длъжен да угаждам. Аз нямам свои желания, затова ще изпълнявам желанията на другите хора“.

5. Ти си същият/та като баща си /майка си/

Безусловно тази фраза илюстрира отношенията на майката и бащата, тяхното неудовлетворение от съвместния им живот, които те косвено демонстрират и на детето си. Тоест съпрузите пряко не изясняват отношенията си, но чрез своята рожба си говорят един на друг най-различни „гадости“. И всички тези неприятни неща отекват у детето.

Ако майката казва: „Ти си инат като баща си“. Получава се, че бащата е лош човек, с който е невъзможно да се разговоря. А сега да помислим, ще поиска ли синът ви да стане такъв мъж – инатлив и същевременно лош?

Когато ние покажем своите влошени съпружески отношения на децата, то на тях започва да им се налага да живеят с тях. От друга страна, в тази фраза може да бъде доловен подтекста, че „с момичетата е по-добре, отколкото с момчетата“.

Родителите използват тази манипулация, ако се борят за детето и се налага то да вземе страната, било на бащата, било на майката.