Традицията за спазване на Великия пост става все по-популярна.

За повечето хора, които се придържат към този режим на хранене, на първо място той е свързан с ограничение на количествата приемана храна. Отказът от „скромните“ храни, тоест от продукти от животински произход, нерядко става причина за спад на жизнените сили и на общия тонус на организма.

Но Великият пост не означава гладуване и постните храни трябва не само да бъдат засищащи, но и да бъдат достатъчни от гледна точка на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Нека разберем какви храни спомагат за попълването на недостига на белтъчини в периода на отсъствие на месо в ежедневното меню.

Бобови

Лещата, бобът, грахът заемат водеща позиция сред растителните храни, съдържащи белтъчини. Постещите хора задължително трябва да включват ястия от бобови в своето ежедневно меню.

При това следва да се помни, че белтъчините в бобовите са много сложни и не се усвояват напълно. За това, за да се подобри абсорбцията на протеините от граха и лещата в червата е необходимо те да се консумират с достатъчно количество пресни зеленчуци.

Допълнително с бобовите ястия също се препоръчва да се яде хляб с цели зърна или салата с покълнали зърна от пшеница.

Соеви продукти

Дефицитът на месо и млечни продукти се понася много по-леко, ако се включат в ежедневното меню соеви продукти. Следва да се отбележи, че много от харесващите соята дори и не усещат липсата на месо, тъй като соята наподобява много на месото.

Соята съдържа 35 грама белтъчини на 100 грама продукт, което е съпоставимо с показателите на истинско месо.

Истината е, че за съжаление не е възможно напълно да се замени месото със соята – в големи количества този хранителен продукт негативно въздейства на щитовидната жлеза и на ендокринната система като цяло. Поради това при употребата на тофу, соево мляко, „соево месо“ и прочие продукти следва да се внимава.

Фъстъци

На първо място нека посочим, че фъстъците не са ядки. Това е най-вкусният и питателен представител на бобовите и най-евтиният. Белтъчини се съдържат в него не по-малко, отколкото в соята.

Освен това в състава на тази бобова култура влизат полинаситени мастни киселини и мазнини, които са типични за хранителните продукти от животински произход.

Фъстъците не само осигуряват на организма по време на пост качествени белтъчини и други вещества, но и способстват за повишаването на работоспособността, за увеличаване на силата и това, което не е маловажно подобряват настроението.

Истината е, че фъстъците са много коварни, тъй като са висококалорични и поради това е по-добре да се добавят към салати. В противен случай няма как да се избегне нежелано увеличаване на обиколките на тялото.

Също с внимание трябва да консумират плодовете на това бобово растение и хората, които страдат от алергии.Фъстъците са един от най-високо алергенните хранителни продукти в света.

Киноа

Много хора погрешно я смятат за зърнена култура. Но това е истински зеленчук, който е бил култивиран от народите на Андите /планинска верига в Южна Америка/ преди повече от 3000 години.

Индианците неслучайно са поверили на киноата една от основните роли в своя хранителен режим. Освен белтъчини в този зеленчук се съдържат и витамини от група В, минерални вещества – мед, калций, селен Също така в киноата има по-голямо количество фолиева киселина, сложни въглехидрати, растителни влакна и рибофлавин.