За целебните свойства на меда е писано немалко. Пчелният мед притежава антибактериални, имуномодулиращи, противовирусни, антиоксидантни и други свойства, полезни за човешкия организъм.
Същевременно другият сладък продукт – захарта е прието да се определя едва ли не като отрова, тъй като в продължение на целия живот на човека нанася осезаема вреда на неговото тяло. Защо обаче медът е много по-полезен от захарта?
Ето и 5 причини да използвате в ежедневното си меню мед вместо захар.
Причина №1 - калоричност на меда
Разбира се, можете да кажете, че калоричността на меда е по-висока от тази на захарта и ще бъдете напълно прави.
Действително в супена лъжица натурален мед се съдържат приблизително 64 килокалории, докато в същата порция захар 46 килокалории. На фокус е също и това, че медът е доста по-сладък от захарта.
Така употребявайки мед вместо захар през деня, нашият организъм получава приблизително 2 пъти по-малко калории.
Причина №2 – гликемичен индекс на меда
Това е показателят, който показва как храната въздейства на нивата на кръвната захар. Високият гликемичен индекс на храните, които ние употребяваме постоянно създава риск от възникване на захарен диабет, проблем с теглото и със сърдечно-съдовата система.
Колкото по-нисък е индексът толкова по-бавно организмът поглъща захарта, съответно тази храна е по-здравословна. Така например гликемичният индекс на захарта е 70 единици, а на меда 49.
Употребата на голямо количество въглехидрати от диабетиците може да предизвика хипогликемия – недостатъчна наситеност на кръвта с глюкоза.
Причина №3 основните компоненти на меда
Съставките на меда са глюкоза и фруктоза – 72% от целия състав на меда. За тяхното усвояване не е необходим инсулин, затова рискът от натоварване на панкреаса не съществува.
Попадайки в организма на човека тези съединения не изискват допълнително преработване в стомашно-чревния тракт, следователно правят икономия на енергия.
Те бързо се абсорбират и се усвояват почти напълно, както впрочем и другите вещества, присъстващи в състава на меда.
Според диетолози животът ни бива да бъде изпълнен изцяло с ограничения. Най-добре е да се глезим със сладки неща през първата половина на деня и да избираме по-безопасните от тях за фигурата – сушени плодове, мед, ягодов мус.
Причина №4 – медът стимулира обменните процеси
Затова диетолозите препоръчват да се използва мед вместо захар, ако желаете да отслабнете. Вода с лимон и мед сутрин на гладно – това е древна индийска рецепта за отслабване, описана още в Аюрведа.
Такава напитка може да се приема няколко пъти на ден, но не по-рано от 30 минути пред първото хранене. Нарязан на филийки джинджифил също може да се използва заедно с мед за стимулиране на обменните процеси.
Причина №5 – медът повишава имунитета
Пчелният продукт въздейства благоприятно на защитните сили на организма. Още е полезен и като укрепващо целия организъм средство.
Медът благотворно влияе при нервно изтощение, помага при сърдечни и стомашни заболявания, такива на черния дроб. Омекотява лигавиците и затова се препоръчва при много простудни заболявания.
Същевременно захарта понижава имунната система и то с цели 17 пъти. Колкото са по-високи нивата на кръвната ви захар, толкова по-слаб е имунитетът ви.
Сега вероятно разбирате защо медът е по-полезен от захарта. И като за последно, да добавим –в захарта практически няма полезни вещества.