Износването на дете в продължение на 40 седмици не е лесна задача за организма.

През този период жената може да чувства дискомфорт от различен характер, неудобства, свързани с промяната на фигурата и физиологията, и това е напълно нормално.

Но някои симптоми съвсем не са безобидни, и не трябва да се възприемат като естествени за бременността. В определени случаи е задължително незабавно да се потърси наблюдаващия бременност акушер гинеколог.

1. Болка в корема

Всяко болезнено усещане в период на бременност, през който и да е етап от износването на детето, трябва да е повод да се потърси акушер гинеколог.

Причините за него могат да бъдат различни, но ако не се реагира на време и не се разпознае опасността, то може да се стигне дори до прекъсване на бременността.

Болката в долната част на корем, която се проявява като дърпане или схващане, може да бъде сигнал за спонтанно прекъсване на бременността.

Ако навреме се започне лечение, няма да се стигне до неблагоприятен развой на събитията. Болката в пояса също е характерен сигнал за опасност от спонтанен аборт, но може да съпровожда бременността и в последния неин етап като реакция на повишеното натоварване.

Същевременно опасността от преждевременно раждане не е изключена към средата на бременността и към края. Като болката може да напомня тази при възпаление на пикочния мехур, апендисит, аднексит, като така обърква жената.

Не е желателно да се опитвате според усещанията си да разгадаете какъв е проблема, а да обърнете към наблюдаващия бременността ви акушер гинеколог, който да го установи възможно най-бързо.

2. Кръвотечение от влагалището

При никакви условия появата на кървави влагалищни секрети при бременните жени не може да се определя като норма.

Подозрение трябва да предизвикват всякакви изменения на цвета на теченията – тъмножълти, кафяви, цвят кафе с мляко, ивици кръв в слузта и разбира се, яркочервени и цвят бордо.

Ако сте забелязали нещо подобно, не очаквайте по-нататъшното развитие на събитията. А веднага се обадете на личния си гинеколог и му съобщете за симптома.

3. Изменение на формата на корема

Това не се отнася за тези моменти, когато детето се движи активно. В такива случаи формата на корема, разбира се, ще се променя в зависимост от движенията на бебето.

Ако пък формата на корема е станала несиметрична, като същевременно се е втвърдил и е напрегнат повече от половин час, или пък формата на корема се е променила след падане или удар, коремът рязко се спуснал надолу – извикайте спешна помощ или помолете съпруга ви да ви заведе до там незабавно.

4. Изтичане на околоплодни води

Да не се забележи този симптом е невъзможно. Ако се е случило през нощта, то чаршафите ви ще бъдат мокри. А ако е станало, когато бодърствате, то ще ви се стекат по краката.

В случай, че водите около плода са изтекли макар и съвсем незначително количество, то това означава, че плодният мехур е нарушен и трябва да се реши въпросът за родоразрешението.

5. Липса на движения на бебето

Първите движения на детето обикновено се усещат към 20-тата седмица от бременността. И след този период, ако спрете да усещате движенията на бебето за повече от 12 часа, то следва да уведомите наблюдаващият бременността ви гинеколог.