Трудно е да си представим съвременния живот без компютър.

Ежедневно прекарваме часове наред, сърфирайки в интернет или проверявайки електронната си поща, но често резултат от ежедневното взиране в монитора са внезапни пристъпи на необяснимо главоболие.

Този проблем засяга милиони хора по света. За щастие, причините за поява на главоболието са известни и няколко съвета могат да ни помогнат да избегнем  този проблем.

Най-често срещаната причина за главоболие е преумората на очите. За да се избегне уморителното пренастройване на очите от близка към далечна точка, може да се приложат няколко прости метода, които ще ни избавят от главоболие.

Разстоянието

Ако четете текст на хартия, докато работите на компютъра, не слагайте листа до клавиатурата. Поставете страницата до монитора си, за да намалите разстоянието, което очите изминават и възможността за умората им.

Осветление

Не всички главоболия от умора на очите идват от гледането в монитора. Такива главоболия могат да бъдат предизвикани от работа с прекалено ярка светлина. Осветлението в офис пространства включва големи прозорци, флуоресцентни светлини на тавана и настолни лампи.

Влияние оказва не само блясъкът от вашия компютър, но и от всеки друг в стаята. Този тип прекомерно осветление може да задейства няколко вида главоболие, включително и мигрена.

Намалянето на светлината също може да окаже влияние в честотата на главоболията:

-изключете лампите на тавана, когато работите на компютъра

-ако не можете да промените осветлението на работното си място, настройте това на компютъра си

-ако работите на по-стар монитор, поставете филтър, който улавя вредните излъчвания

Стойка

Ако сте наведени или прегърбени към екрана на вашия компютър и имате главоболие, то неправилната поза на тялото може да е причината за болките в главата.

Лошата позиция на врата е доста често срещана при хора, които работят на компютър и се оплакват от главоболие. Специалисти препоръчват да се намали напрежението при хора с деформации в стойката на врата. Ето няколко начина, с които сами можем да си осигурим правилна позиция:

-проверете позицията на раменете си, когато пишете и се опитайте да се отпуснете

-нагласете ъгъла и височината на монитора, така че да не натоварвате врата си

-поставете клавиатурата и работната техника на удобно разстояние

Синдром на компютърното зрение

В много случаи хора, които прекарват по няколко часа на ден пред компютъра не само се оплакват от главоболие, но и от замъглено зрение, сухи очи, болки в раменете и врата.

Комбинацията на тези симптоми може да доведе до диагнозата на компютърното зрение. Това е състояние, което представлява не само физически дискомфорт, а може и да намали продуктивността ви на компютъра.

Ако имате постоянни главоболия, когато работите на компютъра, ще допускате грешки, ще се нуждаете от повече почивки, а и съществува опасност от дългосрочно скелетно-мускулно нараняване.

Най-честото лечение на синдрома на компютърно зрение е поставянето на очила.

Околна среда

Преди да обвините работата пред компютъра за главоболието, имайте предвид, че други неща от околната ви среда, свързани с употребата на тази техника, може да са виновни за болките.

Запитайте се:

-Това, което правите на компютъра предизвиква ли стрес?

-По-често ли приемате кофеин, когато сте пред компютъра?

-Нарушава ли се начинът ви на хранене, когато работите на компютър?

-Когато сте на компютъра, по-малко ли си почивате?

Важно е винаги да се консултирате с личния си лекар, когато имате главоболие, без значение дали то е от седенето пред компютъра или от някакво друго занимание.