Звучи ли ви познат този сценарий - стоите си в къщи в неделния ден, а килерът до вас е пълен с изкушения.

От скука в един момент ставате и се нахвърляте на храната. И това се повтаря всеки път, а после се обвинявате.

Случвало се е на всеки и е съвсем нормално да имаме леки закуски между основните хранения. Внимавайте обаче тези леки похапвания да се не превърнат в обилно пиршество с калорична храна, която се превръща бързо в мазнини около корема, седалището, бедрата - всички проблемни зони.

Ето няколко прости съвета как да контролирате апетита си и да не се изкушавате от преяждането.

1. Спете повече

Добрият нощен сън не е само ключ към това да пазите здравето и психиката си. Не е само и средство за хубава кожа и добър външен вид.

Спането ни предпазва от това настойчиво да ни се похапва нещо, например към три часа следобед.

Ако сънят ви е недостатъчен, тялото ви започва да произвежда хормона грелин, наричан хормон на глада, съобщава проучване, публикувано през 2004 година в медицинското списание PLoS.

Грелинът повишава апетита, така че ако искате да стоите настрана от храната, спете поне 7-8 часа.

2. Пийте повече вода

Вероятно сте чували това и преди: много хора всъщност бъркат жаждата с глад, така че когато почувствате първите признаци на глад, изпийте чаша с вода.

Тя запълва стомаха и помага за заглушаването на недоволството в корема до следващото основно хранене.
Друг положителен ефект от редовното пиене на вода е да сте добре хидратирани!

3. Станете и ходете

Ако имате нужда от още една причина, за да правите физически упражнения - ето я. Волята да излезете навън и да спортувате ще ви спаси от това да седите по цял ден и да гледате телевизия, която е наводнена с реклами на храна и то нездравословна храна.

Това може да е една от причините за вашите безсмислени хранения, породени от скуката.

Вместо да се излежавате по цял ден на дивана, а мозъкът ви да се промива по време на рекламите на хамбургери и пици, направете съзнателно усилие и излезте навън да потичате, или отидете във фитнес залата.

Дори да не е активен спорт, за вас е полезно поне да се разходите в парка, да се раздвижите, да свършите малко домакинска работа. Така съзнанието ви ще бъде ангажирано с други неща и ще забравите за леките, но калорични закуски.

4. Измийте си зъбите

Това е чудесен малък трик. Миенето на зъбите е още един начин да се отвлече вниманието ви от досадните и вредни похапвания между обяд и вечеря, освен това след пастата за зъби, вкусът на храната е различен и не дотам приятен.

Това е една проста идея, но наистина работи. Изпробвано е и действа особено след вечеря, защото актът на миене на зъбите дава сигнал към тялото и мозъка, че е време да спрем да ядем за деня.

5. Избирайте храна с повече фибри и протеини

Ако откриете, че винаги сте гладен между основните хранения, а след това се нахвърляте на мазни, калорични и като цяло нездравословни храни, помислете дали да не промените менюто си.

Когато пиете достатъчно вода и ядете богати на фибри храни, те се разширяват в стомаха ви и създават усещане за ситост.

В комбинация с протеини, тези богати на фибри храни ще ви държат сити за по-дълги периоди от време, при това без излишни калории.

Така че включването на храни, богати на фибри и протеини на закуска, обяд и вечеря, помагат да пропускате безсмисленото тъпчене с храна, което води до затлъстяване.

Ако следвате тези прости съвети, вие ще държите апетита си под контрол и няма да позволите вашата упорита работа във фитнеса да отиде на вятъра.