Правилното хранене – съвсем не е трудно. Основното е да се подходи към въпроса умно. Как рационално и грамотно да организирате хранителния си режим.

Правилното хранене в последно време има все повече нови почитатели. Тъй като с негова помощ човек може не просто да се избави от излишните килограми и да запази фигурата си, но и да реши някои проблеми със здравето.

За съжаление, много хора смятат, че правилното хранене е много неприятно занимание и отнема страшно много време.

1. За всичко си има подходящо време

Ние сме това, което ядем. Но е важно и кога се храним, тъй като полезните на пръв поглед храни, изядени в неподходящия момент, могат да нанесат вреда на организма. Затова – да се придържаме към правилото – за всичко си има време.

За закуска са най-подходящи сложните въглехидрати, които добре засищат и за дълго време осигуряват енергия на организма.
Идеален вариант са пълнозърнестият хляб, овесените каши и др.

За обяд е най-подходящ животинският белтък. Затова за предпочитане са мазните сортове риба, пилешко, пуешко, говеждо. А в допълнение към основното ястие си пригответе зеленчукова салата, като към нея добавите растително масло – ленено, тиквено или зехтин.

Вечер е най-добре да не претоварвате стомаха, затова за вечеря за предпочитане са храни с минимално време за храносмилане. Това могат да бъдат варени или задушени зеленчуци, морски дарове или немазна риба.

А от месо, сурови зеленчуци и други трудни за храносмилането продукти вечер е най-добре да се откажете, в противен случай цялата енергия необходима за пълноценния отдих и почивка организмът ще изразходва за смилане на храната.

2. Приготвяйте храната предварително

Диетолозите в един глас твърдят – правилното хранене трябва да се състои от пълноценна закуска, обяд и вечеря, пропускането на които изобщо не е желателно. Много от нас игнорират това правила, оправдавайки себе си с постоянен недостиг на време.

Но тези оправдания веднага ще станат несъстоятелни, като се възползвате само от един наш съвет.

Създайте си правило да си съставяте примерно меню за седмицата – това значително ще улесни живота ви.

На първо място – вие ще можете наведнъж да закупите всички необходими ви продукти, като така ще отпадне необходимостта от ежедневните посещения на кварталния магазин. На второ място някои ястия ще можете да приготвяте от по-рано.

Например популярната овесена каша може да се направи вечерта, и тогава сутринта ще ви остане само да вземете лъжицата и с апетит да се насладите на своята закуска. Между впрочем, така могат да се приготвят и други вкусни и полезни ястия.

3. Дръжте нещо за подкрепа под ръка

Промеждутъкът между закуската, обяда и вечерята трябва да бъде не повече от 3 часа, в противен случай поради възникналото силно чувство за глад вие ще изядете няколко пъти повече, отколкото всъщност е необходимо на организма.

Затова винаги си дръжте под ръка – ядки, тиквени семки, сушени плодове.

4. На тръгване от работа, хапвайте

Поради задръстванията в големите градове пътят от работата до дома отнема понякога и повече от час. Това прекалено много удължава времето между обяда и следобедната закуска, като по правило трябва да бъде между 15 и 16 часа.

В такъв случай, преди да излезете от работа можете да се подкрепите с плод – например с ябълка или банан, тогава няма да бъдете гладни, когато се прибирате към дома.

5. Яжте с удоволствие

Превръщането на всяко хранене в празник действа изключително благоприятно на храносмилането.