В съвременното общество сме готови често да прибягваме до лекарства и готови хранителни добавки от аптекат, а не познаваме лечебните свойства на билките и много от растенията.

Винаги е по-добре при леки неразположения да прибегнем до целебно растение, вместо да пием лекарства, пълни с химия. Ето и най-разпространените растения, които помагат при различни заболявания.

Използвайте джинджифил при менструални спазми

Традиционната китайска медицина е използвала джинджифил преди повече от 2000 години. „Джинджифилът може да подобри притока на кръв и да намали спазмите в мускулите, включително и тези в матката“, казва Мери Роусър, главен асистент по акушерство и гинекология в медицински център „Montefiore“ в Ню Йорк.

Нещо повече, предварително проучване в списанието на „Alternative and complementary Medicine“ показва, че джинджифилът е толкова ефективен, колкото и лекарството ибупрофен за облекчаване на болката. За да направите този период от месеца малко по-поносим, опитайте чаша топъл чай от джинджифил.

Боровинки за здравето на пикочните пътища

Червените боровинки съдържат проантоцианидини, съединение, което държи на разстояние бактериите, които причиняват инфекции на пикочните пътища (ИПП). „Е. коли е един от най-добрите нарушителите в предизвикването на инфекции на пикочните пътища“ казва д-р Роусър. „Това вещество е може да предотврати инфекция, чрез поддържане на бактериите към стените на пикочния мехур“.

Ако вече имате ИПП, боровинките вероятно няма да я излекуват, но ще помогнат да предотвратите появата на бъдещите инфекции. Около 20% от жените получават подобни възпаления, достатъчен е приемът на 1-2 чаши на ден 20% чист сок от червена боровинка, за да предотвратите повторната поява на инфекцията.

Богатите на калций храни помагат при предменструалния синдром

Ако сте склонни към раздразнителност и промени в настроението преди менструацията си може да предотвратите тези неприятни симптоми като консумирате богати на калций храни. Около 85% от жените изпитват най-малко един предменструален симптом всеки месец. Добрата новина е, че ако промените начина си на хранене може да намалите появата на симптомите.

„Доказано е, че в този период жените имат по-ниски нива на калций в кръвта“ казва д-р Роусър. Националният здравен институт препоръчва възрастните да консумират около 1000 милиграма калций на ден. Може би вече знаете, че млечните продукти са богати на калций, но бадеми, броколи, листни зеленчуци и сардините също са добър източник.

Овесена каша за екзема

Успокойте сърбежа и възпалението на кожата с помощта на тази храна за закуска. Овесена каша успокоява обривите, защото е пълна с фитохимикали, които имат противовъзпалителни свойства. „Създайте успокояваща баня като смелите 1/3 чаша обикновена овесена каша на фин прах с помощта на миксер. Изсипете праха в хладка вода и разбъркайте равномерно, докато водата е получи млечен цвят“, съветва Кавита Маривала, дерматолог от Ню Йорк.

Морска сол за суха кожа

Не е нужно да използвате скъпо козметично средство за лечение на грубите петна по коленете, лактите и петите, достатъчно е да ги натъркате с морска сол.“ Морската сол е добър ексфолиант, защото има дебели кристалчета, които почистват добре слоя от суха кожа“, казва д-р Маривала.

„Просто смесете една чаша морска сол с 1/2 чаша леко масажно масло. Използвайте купа, за да се уверите, че сместа ще остане влажна и се уверете, че наподобява мокър пясък, а не крем.“  Не употребявайте сместа при по-чувствителните зони на лицето и гърба, понеже тези области не изискват ексфолиране.

Краставици за подпухнали очи

Поставянето на студени резени краставици върху очите може да изглежда малко глупаво, но това е вековен метод за красота, който доказано понижава подпухналостта. Краставиците съдържат 95% вода и охлаждат кожата, като предизвикват свиване на кръвоносните съдове и понижаване на възпалението.