Шоколадът е универсално лакомство, което може да има различен вкус, ценят го и най-изкушените кулинари.
Дори и хората, които се грижат за здравето си и се опитват да спрат сладкото, не могат да устоят на шоколада.
Не бързайте да се обвинявате за проявената слабост.
Имате 6 причини да си хапнете шоколад точно сега, без да изпитвате угризения на съвестта.
1. Помага за борба със зъбния камък
Искате вашите зъби да бъдат бели и здрави?
Тогава ежедневно хапвайте малки парченца шоколад.
Макар и в шоколада да има тъмен пигмент, лакомството действа антисептично и предотвратява образуването на зъбна плака.
Полезно е да знаете!
Шоколадът съдържа екстракт, който намалява вредата, нанасяна на организма при болест на Алцхаймер.
Частично възстановява увредените нервни пътища в мозъка, нормализирайки тяхната функция.
2. Помага за превенция на слънчеви изгаряния
В шоколада има флавоноиди, които частично неутрализират вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
Това е причината тези, които това лакомството, могат да стоят 2 пъти по-дълго на слънце без вреда за здравето, в сравнение с тези, които не накусват шоколад.
Това е интересно!
Лятно време специалистите препоръчват да похапваме по няколко парченца черен шоколад дневно, по 15-20 грама.
Помнете важното правило – колкото по-тъмен, толкова повече флавоноиди съдържа.
3. Съдържа ценни хранителни вещества
Шоколадът с високо съдържание на какао е богат на хранителни вещества.
В неговия състав има цинк, селен, манган, калий, желязо, магнезий и други.
За да не трупате наднормено тегло, 10 минути преди хранене изяжте няколко парченца черен шоколад.
Лакомството много добре утолява глада и няма да ви се иска да увеличавате порцията.
Ако храненията огладнеете внезапно, сложете в устата няколко парченца тъмен шоколад и го оставете да се стопи в устата.
4. Подобрява паметта
Хората, които си набавят достатъчно флавоноиди, в напреднала възраст рядко се оплакват от лоша памет.
До това заключение са стигнали канадски учени след проведени изследвания.
Проблемът е, че количеството флавоноиди значително намалява след обработката на суровината и добавяне на допълните компоненти.
Затова трябва да избираме шоколад с високо качество с голямо количество какао.
5. Помага за борба с хронична умора
При хронична умора се препоръчва похапване на 15 грама черен шоколад.
Тази ежедневна доза е достатъчна за ободряване, за оправяне на настроението.
6. Няколко съвета за накрая
Шоколадът е храна, която не отказва нито един, който обича сладко.
Гастрономите го обичат не само заради невероятния вкус, но и защото е полезен.
Естествено става дума за тъмния шоколад с голямо съдържание на какао.
Отдавна е доказано, че този продукт помага за бързо възстановяване на силите и за ободряване.
Ако сте свикнали да се зареждате с кафе или с енергийни напитки, по-добре ги заменете с черен шоколад.
В качествения шоколад има много антиоксиданти, които са нужни и на децата, и на хората в напреднала възраст, укрепва кръвоносните съдов и нормализира кръвното.
Редовното похапване на шоколад е отлична профилактика на инфекциозни заболявания, сезонна депресия.
Парченце черен шоколад, изядено на гладно, стимулира мозъчната функция, затова ако работата ви е свързана с интелектуални усилия, хапвайте от това лакомство.
Между впрочем, шоколадът трябва да се яде с неподсладен черен чай, защото именно така е най-вкусен.
Всъщност яденето на шоколад е цяло изкуство.
Настанете се удобно и поднесете към лицето малко парченце шоколад и вдъхнете аромат.