Тялото ни е една (почти) перфектно функционираща машина. Всекидневно, по целия свят се правят проучвания за това как функционираме и кое е най-добро за нас.

Тялото ни крие много тайни и ни позволява да извършваме много сложни действия.

Днес решихме да ви разкажем за някои от най-интересните особености и тайни, които се крият в собствените ни тела.

1. Какво ще стане, ако мигаме непрекъснато?

Ако сте от хората, на които им отнема до-дълго време да заспят пробвайте да мигате бързо в продължение на минимум 2 минути. По този начин мускулите на очите се изморяват по-бързо и е по-лесно да се унесем в блажен сън.

2. Къркоренето

Странният звук и лек дискомфорт, който свързваме с чувството на глад, всъщност представлява спазми. По този начин, останалата храна в стомаха се транспортира към червата и го подготвят за нова порция храна.

3. Съвет за след тежка вечер

Малко са хората, на които не им се е „завивал свят“ след тежка вечер с много питиета. Това чувство продължава и след като лягате на леглото си. За да надхитрите вестибуларния апарат в тези моменти, пробвайте да стъпите с единия си крак извън леглото.

4. Лягай да спиш

Продължителното безсъние е вредно и това, предполагаме, е ясно на всички. Ако в продължение на няколко дни или седмица сте спали малко тялото започва само да си търси този сън.

В даден момент, кръвното налягане започва да се понижава до степен, в която ще доведе до световъртеж. По този начин, тялото ни на сила ни кара да легнем и да си починем.

5. Главоболието

За някои то се случва често, а за други може да е рядък феномен. Едно обаче е сигурно – главоболието е изключително неприятен дискомфорт, който ни пречи да се концентрираме и може да наруши ритъма на деня ни.

Малко известно е, че главоболието се дължи на свиване и разширяване на кръвоносни съдове. Някои лекари са открили, че ефективен начин да се справим бързо с главоболието е да потопим ръцете си в голяма купа с ледена вода и да започнем да движим пръстите си.

6. Да се събудиш ударно

По принцип, не ви съветваме да стресирате тялото си още щом отворите очи. На всеки обаче, понякога му се налага да стане и да се оправи бързо, поради важен ангажимент.

В такива дни, в които ви е трудно да се разсъните и да се накарате да станете – просто задръжте дъха си. По този начин пулсът се ускорява и тялото е готово да действа.