Храната е пълна с абсурди. Можете да откриете много храни, за които се твърди, че са здравословни, но всъщност няма никакви доказателства за това. Ето няколко храни, които в интерес на истината са вредни за вас.

Плодови сокове

Плодовите сокове, които намирате в супермаркетите, не са винаги каквото изглежда. Те може да съдържат малко количество истински плод, но често са повече вода, изкуствени аромати и захар.

Но дори и да пиете истински плодов сок, идеята пак не е добра. Този сок е като плода, на който са махнати повечето полезни съставки – всичко, което е останало, е само захар и малко витамини. А приемането на повече захар е свързано с много болести като затлъстяване, диабет 2 тип, сърдечно-съдови заболявания и други. Затова избягвайте плодовите сокове и яжте плодове.

Пълнозърнеста пшеница

Вярно е, че пълнозърнестата пшеница е по-здравословна от рафинираната. Но това НЕ означава, че е здравословна и има много причини да я избягвате.Например пшеницата е основен източник на глутен, а голяма част от населението може да е чувствително към него. Имунната система на чувствителните хора атакува глутеновите протеини в храносмилателния тракт. Това може да доведе до увреждане на лигавицата на тракта, болка, подуване, умора и др. Освен това проведено проучване показва че фибрите на пшеницата могат да доведат до дефицит на витамин D в организма, като ви карат да черпите от запасите ви на този витамин по-бързо.

Нискомаслени или обезмаслени храни

Когато посланието за храни без мазнини се появи, производителите на храни започнаха да произвеждат „здравословни” продукти, които са нискомаслени или лишени от мазнини. Единственият проблем е, че тези храни имат ужасен вкус. Затова производителите ги пълнят с химикали, изкуствени подсладители и огромни количества захар. Така те махат добрите неща (мазнините) и ги заменят с лоши (захар). Подобни продукти са били подложени на голяма преработка и са пълни със захар и други вредни вещества.

Маргарин и фалшиви масла

Маргаринът е резултат от манията за т.нар. „здравословни” заместители на маслото. Той е трябвало да бъде пълен с трансмазнини, но всъщност съдържа обработени растителни масла.

Консумацията на масло намалява, докато тази на маргарина се увеличава. Проблемът в това е, че маслото е здравословно, а маргаринът не. Той е преработена храна с вредни съставки, който могат да ви разболеят. При проведено проучване, заместили маслото с маргарин, което довело до драстично повишаване на риска от сърдечни удари.

Енергийни блокчета

Ако сте елитен спортист, който отчаяно има нужда да поддържа нивото на протеините си високи и да яде на всеки 2-3 часа, то тогава тези десерти са подходящи за вас. Но повечето хора не се нуждаят от често хранене и тези енергийни блокчета не съдържат нещо, което да не можете да вземете от истинската храна. Те са минали през голяма преработка и съдържат нездравословни съставки като захар, бяло брашно, изкуствени аромати и др.

„Здравословните” мюсли

Повечето мюсли са преминали през голяма обработка и не са здравословни. Всъщност те са сред най-лошата храна, която можете да ядете – пълни са със захар и рафинирани въглехидрати. След това производителите допълват към тях малко витамини, слагат ограничено количество пълнозърнести храни и продават продуктите си като здравословни.

Не се подлъгвайте по етикетите – нискомаслени, без мазнини, пълнозърнести и т.н. Просто проверете съставките на продуктите, които обикновено са пълни със захар. А да започнете деня си с мюсли с високо съдържание на захар, ще доведе до високо ниво на захарта по-късно през деня, последвано от глад и последващо хранене с високо съдържание на въглехидрати.