Ако смятате, че здравословното хранене отнема много време, средства и усилия най-вероятно грешите. Без значение на каква възраст сте може да направите диетата си по-здравословна. Не е нужно да предприемате драстична промяна, спрямо начина си на хранене, достатъчно е да следвате няколко малки стъпки. Използвайте тези изпитани техники, за да подобрите диетата си.

 Не пропускайте закуската

Без значение колко сте заети, никога не трябва да пропускате закуската. За да спестите повече време сутрин, пригответе закуската от вечерта. Ако сте обичате шейкове, предварително пригответе необходимите съставки, по този начин ще са ви нужни около 3 минути сутрин, за да приготвите закуската си.

Използвайте пресни билки

Пресните билки като градински чай, риган, мента и босилек променят аромата на ястията, без да прибавят вредни за здравето ни химикали. За да запазите стръкчетата риган и босилек премахнете листата от стъблата, поставете ги в херметически затворени стъклени буркани и ги съхранете в хладилника. Билките трябва да са напълно сухи. По този начин градинският чай и ментата могат да се съхраняват около 2 седмици. Билки като кориандър, риган и босилек могат да се запазят свежи в продължение на 7-10 дни.

Вегетарианска юфка

Противно на масовото обществено мнение вегеарианската юфка е невероятно вкусна и здравословна. Разбира се, тестените изделия като пшеница могат да бъдат по-вкусни, ако са и обработени. Юфката също съдържа глутен. Нарежете зеленчуците на парченца юфка, смесете със сос и ще се насладите на вкусна и здравословна храна.

Заменете овесеното брашно с бяло

Бялата пшеница е лишена от основните хранителни вещества и съдържа глутен. Много от нас го използват, без да подозират колко е нездравословно. Един от най-добрите начини, за да подобрите диетата си, е да използвате овесено брашно вместо бяло. Може да си направите сами овесено брашно, като използвате сухи овесени ядки, може да ги преработите в кафемелачка, блендер или кухненски робот. Ако сте чувствителни към глутен, трябва да използвате сертифициран безглутенов овес.

Замразени узрели банани

Опитвали ли сте да добавите замразени узрели банани към вашия шейк? Замразените банани имат абсолютно различен вкус и придават на шейка фантастична кремообразна текстура. Вземете узрели банани, обелете ги и ги сложете в контейнер, за да се замразят. Разбийте ги с кухненски робот или пасатор при висока скорост. Ако обичате да експериментирате, добавите сурово какао или плодове.

Намелете консумацията на млечните продукти

Днес повечето млечни продукти съдържат антибиотици, пестициди и хормони. Намалете млечните продукти, за да подобрите диета си. Ако имате непоносимост към лактоза, това е още една причина, за да избягвате консумацията им. Използвайте заместител на обикновеното краве мляко или изпробвайте масло от авокадо, което има много по-добър вкус и е по-здравословно.

Карфиол

Сметановите супи, картофеното пюре и сосовете са вкусни, но обикновено са пълни с нездравословни мазнини. Карфиолът е от зеленчуците, които съдържат най-малко мазнини и калории, но имат висок процент хранителни вещества и фибри. Добавете леко сварен или задушен карфиол към соса или супата и ще получите гъста и кремообразна текстура. Пюрето от карфиол е идеален заместител на картофеното пюре, но има по-ниско съдържание на калории и се смила по-лесно от организма.