Добре е да сме наясно какво правим неправилно и как да поправим грешките, докато не е станало твърде късно.

Как да не правим грешки, за които да съжаляваме след години

1.Опитвате да спасите безнадеждна връзка

Не е важно, поради каква причина опитвате да спасите връзка, която е обречена – безпокоите се какво ще кажат другите, за децата, не желаете да загубите първата любов или мислите, че никой друг няма да ви заобича.

Така всъщност доброволно се лишавате от шанс да намерите човек, с когото ще бъдете наистина щастливи.

2.Не пускате тези, които вече са си тръгнали

Да тъгуваме по половинка или с приятел, с които пътищата ни са се разминали, е напълно нормално, но това чувство не трябва да подчинява целия ни живот. По света има над 7,5 млрд. души, сред тях навярно ще се намери този, който ще ви помогне да преодолеете това чувство.

Да спрем да мислим за тези, които са ни напуснали, е необходимо не само заради нова връзка. Трябва да направим това, преди всичко за самите себе си, за да е възможно товарът от миналото да не ни пречи свободно да вървим напред, към бъдещето.

3.Работите нещо, което не харесвате

В работа, с отчитане на обедната почивката и времето, което отделяме за отиване и връщане, прекарваме 1/3 от седмицата. Това е твърде много време, за да правим нещо, което не харесваме.

Разбира се, обстоятелствата са различни и не е толкова лесно да се напусне добре платена работа, която може и да ненавиждаме, за да започнем работата на мечтите ни.

Определено ще съжалите, ако не направите опит да разберете с какво наистина желаете да се занимавате.

4.Работите твърде много

Дори работата, която ви харесва, все пак е работа, и животът не трябва да се фокусира изцяло върху нея. Когато се обърнем назад след години, едва ли ще съжаляваме, че сме прекарали по-малко време в офиса.

За сметка на това ще установим, че децата са пораснали без нас, приятелите вече не ни се обаждат, защото сме вечно заети и не ни остава време, за да срещнем с тях, а и не са ни останали общи интереси.

5.Опитвате да отговорите на чужди очаквания

Записали сте да учите нещо, което не харесвате, направили сте го, защото родителите ви са сметнали, че тази професия е доходна. Създали сте семейство, защото на вашата възраст е вече време.

Докато се опитвате постоянно да отговаряте на чужди очаквания, ще ви остане все по-малко време, за да живеете собствения си живот.

Разбира се, може да се изчака до кризата на средната възраст и тогава да се опитаме да се еманципираме напълно, но това няма да ни върне загубените години и изпуснатите възможности.

6.Не рискувате

Рисковете са различни, и едва ли ще съжалите, че не сте пресекли на червен светофар на оживен градски булевард или сте седнали в сектора на „Левски” като фен на ЦСКА при футболна среща между двата конкурентни отбора.

За сметка на това ще ви измъчват въпроси какво би се случило, ако се бяхте обяснили на училищната си любов и бяхте ѝ предложили да станете гаджета или бяхте приели да заемете висока позиция в голяма фирма.

7.Обръщате твърде малко внимание на здравето

В млада възраст ни се струва, че винаги ще изглеждаме стройни, бодри и здрави, но организмът рано или късно ни дава да разберем, че това не е така. Затова не трябва да пренебрегваме лекарските препоръки – здравословно хранене, физическа активност, използване на слънцезащитни кремове помагат за предотвратяване на много заболявания.

Профилактичните прегледи помагат за откриването им в ранни стадии и за излекуването им.

8.Не желаете да учите нови неща

С възрастта на човек му става все по-трудно да учи нови неща, затова с всяка изминала година ще ни се налага да губим повече време и сили за усвояване на нови навици. Освен това ще ни остава все по-малко време, за да ги прилагаме.

Затова е добре да се възползваме от младата възраст, за да се сдобиваме с нови знания и умения.