Изварата е обичана от малки и големи, уважават я спортисти и тези, които желаят да отслабнат.
Помага за справяне със старческите заболявания и предотвратява рак на гърдата.
Какво знаем за изварата и какво остава скрито за нас?
Факт №1 – за приготвянето на извара е необходимо много мляко
Днес можем да си набавим порция вкусна извара много лесно.
Достатъчно е да отидем до магазина.
Но знаете ли колко мляко е нужно за получаване на този ценен млечен продукт?
От 10 литра мляко се получава 1.5 килограма извара или 1 кг сирене.
Интересно е, че промишленото производство на извара се налага по българските земи едва в края на 19-ти век.
Преди това е имало само домашна извара.
Факт №2 – основен източник на калций за организма
Лидери по съдържание на калций сред млечните продукти са изварата, сиренето и кашкавалите.
На практика те не съдържат вещества, които препятстват усвояването на важния макроелемент.
Напротив, в тях има компоненти, благоприятстващи абсорбцията на минерала в червата. Сред тях са аминокиселините и лактозата.
Но лактозата не е подходяща при непоносимост.
Факт №3 – понижава риска от развитие на рак на гърдата
Благодарение на високото съдържание на витамин Д и калций, изварата намалява риска от развитие на рак на гърдата.
Ако жените ядат повече храни, богати на важния макроелемент, това значително намалява риска от заболявания на млечната жлеза, в това число и онкологични.
Изследванията, вследствие на които се стига до тези радостни за много жени заключения, са с продължителност от 16 години.
Факт №4 – съдържат пробиотици
Изварата с добро качество съдържа полезна бактериална флора, която оздравява организма и предотвратява редица заболявания.
Пробиотиците в млечните продукти укрепват имунната система, помагат за поддържане на баланса в стомашно-чревния тракт и потискат размножаването на патогенни микроорганизми.
Докладите на клиниките Майо показват, че лактобактериите в състава на изварата са безопасни.
А някои експерти дори отбелязват, че този ценен млечен продукт може да се използва като спомагателно средство при лечение на дисбактериоза и заболявания на храносмилателната система.
Факт №5 – изварата преди лягане може да предизвика напълняване
Специалисти от израелски медицински център са убедени, че на света не съществува нито една храна, която може да повлияе на скоростта на метаболизма.
Но все пак, ако ядем извара преди лягане, е възможно малко да напълнеем.
Проблемът е, че през нощта изгаряме по-малко калории, а изварата е достатъчна калорична храна, 100 грама полумазна извара съдържа 160 калории.
Най-добре е изварата да се консумира 3 часа преди лягане.
Факт №6 – предотвратява мигрена и инфаркт
Освен на калций, изварата е ценен източник на магнезий.
Според данни от редица изследвания достатъчно количество магнезий спомага за предотвратяване на инфаркти, мигрена и психически разстройства.
Факт №7 – качествената извара намалява нивата на тревожност
Стресът е неизменна част от нашия живот, на практика на него са подложени всички хора.
Ако сте забелязали, че все по-трудно усвоявате информация и контролирате собствените си емоции, е добре да започнете да си похапвате всеки ден по малко извара.
Факт №8 – изварата се съхранява не повече от 3 дни
Изварата е сред бързоразвалящите се продукти.
Диетолози препоръчват да се държи не повече от 3 дни в хладилника.
Ако имате съмнения дали изварата е прясна, можете да я използвате за палачинки и други традиционни ястия.