Мъжът изневерява с най-добрата приятелка на съпругата му, приятел от детството на съпруга започва тайна връзка с жена му – историите са много разпространени, но това не ги прави по-малко трагични.

Обичайна история

Защо хората си изневеряват един на друг? Всяка ситуация има свои нюанси и все пак от многообразието от изневери могат да се откроят тези, при които един близък човек изневерява с друг такъв – приятел, приятелка, брат, сестра.

Подобна история се случила и с Гергана. Младата жена се омъжила за голямата си любов и почти веднага след сватбата забременяла и родила прекрасно момченце.

С детето всичко било наред, но пък се наложило Гергана почти месец да остане в болницата. Какво се случило? Младото семейство нямало баба, а Гергана се бояла да довери новороденото на детегледачка.

И точно тогава на помощ ѝ дошла нейната най-добра приятелка Ирина. Към онзи момент Ирина нямала постоянна работа, а дъщеря ѝ за цялото лято била изпратена на село при баба си, така че тя веднага приела предложението на най-добрата си приятелка.

Гергана лежала в болница, мъжът ѝ Иван бил постоянно ангажиран с работата си, а Ирина се оправяла с малкия Боян. Така изминал почти месец и изписали Гергана.

Но помощта на приятелката ѝ била добре дошла. Оказало се, че в младото семейство всички върви по мед и масло и само едно нещо помрачавало живота на Гергана – липсата на интимен живот със съпруга ѝ – Иван смятал, че жена му не се е оправила напълно след прекараното заболяване след раждането и временно се преместил от съпружеската спалня в хола. Но една нощ, отивайки в кухнята да пие вода, Гергана забелязала, че Ирина е в обятията на съпруга ѝ.

В резултат на видяното Гергана се оказала пред трудно решение – да прости на мъжа си и приятелката си, да прости само на един от двамата или да развали отношенията си с двамата.

Много често жените, оказали се в подобна ситуация, акцентират върху това, че са се сблъскали с двойно предателство, получавайки двойна порция – мъка, страдание и тревога.

Гергана решила да се обърне за съвет към психолог. Тя много страдала, но продължавала да обича съпруга си и не намирала в себе си сили, за да зачеркне многогодишната привързаност към приятелката си…

За облекчаване на тази двойна болка психоложката преценила, че е най-добре да раздели проблема на две части, тоест да отдели измяната на мъжа си от предателството на приятелката си и всеки въпрос да се решава, доколкото това е възможно по отделно.

Не е случайно при първата среща с психолога Гергана, превъзмогвайки желанието си да се разплаче, младата жена се опитала да си представи как би се чувствала, ако Иван ѝ беше изневерил с някаква друга жена, а не с най-добрата ѝ приятелка.

Гергана се съсредоточила именно върху тази мисъл и вече на следващата среща с психоложката признала, че ѝ е станало по-леко.

Що се отнася до предателството на приятелката, те се разбрали, че решението на този въпрос ще бъде отложено за по-нататък.

От простото към сложното

Гергана не била готова да се развежда със съпруга си и била готова да му прости. Но именно ситуацията с предателството на близката ѝ приятелка усложнила приемането на ситуацията.