Добрият нощен сън е много важен за здравето и настроението.

Той определя и физическата ни активност, и адекватните реакции през деня. За да си осигурите спокоен и качествен сън, проучете дали някой от навиците ви всъщност не ви вреди.

Какво не бива да правите?

Не използвайте електронен четец или смартфон

Изследвания показват, че използването на устройства, като електронни четци, смартфони или гледане на телевизия преди лягане може да наруши съня. Затова избягвайте всякакви технологии, излъчващи светлина, най-малко един час преди лягане.

Някои лекарства пречат на добрия сън

Някои лекарства или хранителни добавки, също могат да причинят проблеми със съня. Попитайте лекаря си, дали лекарствата могат да предизвикат странични ефекти, като безсъние. Антидепресантите също могат да имат силно въздействие, а някои видове болкоуспокояващи разстройват стомаха.
Избягвайте хапчетата за сън, те се препоръчват само за краткотрайна употреба. Предписаните лекарства не трябва да се използват повече от 2-3 седмици.

Писането с приятел може да смущава съня

Писането на съобщения късно вечер или участието в групов разговор, може да бъде смущаващо, ако сте оставили звука на телефона включен.

Резултати от анкета на „National Foundation Sleep“ през 2011 г. показва, че 10% от децата от 13 до 18 г., се събуждат почти всяка вечер от телефонно обаждане, текстово съобщение или имейл като всеки пет от 13 до 29 години, посочват, че това се случва няколко пъти в седмицата.

Избягвайте кафе, дори да е безкофеиново

Чаша кафе съдържа 80-120 милиграма кофеин и вероятно знаете, че трябва да се избягва преди лягане. Но почти всички хора обичат топлата напитка след вечеря и не могат да осъзнаят, че този навик нарушава съня. Кофеинът може да остане в организма в продължение на 12 часа. Безкофеиновото кафе съдържа валериана – билка, която подпомага съня.

Пропуснете чая преди сън

Чаят също е източник на кофеин. Чайовете, които съдържат черни, зелени или бели листа, стимулират организма и възпрепятстват нощния сън.

Не яжте шоколад

Шоколадът също съдържа кофеин особено черния, който е богат на какао. Шоколадът съдържа стимуланта – теобромин, който е отговорен за повишаване на сърдечната честота и безсънието.

Престанете да проверявате служебната си електронна поща

Освен че излъчващите светлина технологии смущават съня ви, проверката на имейла може да възпрепятства ранното ви лягане. Проверката на работната поща, късно през нощта може да ви изнерви или превъзбуди, докато мислите за задачите си през идния ден. Според изследванията, хората, които проверяват телефоните си, след 21 часа, са по-уморени и не могат да се фокусират през следващия ден.

Не яжте преди лягане пикантни или мазни храни

Наличието на голямо количество храна преди лягане може да направи заспиването трудно, ако сте преяли и чувствате тежест. Мазните храни могат да бъдат особено рискови, защото са свързани с киселинен рефлукс, който ни държи будни. Вечеряйте поне два часа преди лягане, за да може тялото спокойно да преработи храната.

Забравете за алкохола преди сън

Много хора смятат, че алкохолът ни приспива, но тялото започва да го метаболизира в този момент от съня, който е най-възстановителен. Това е причината да се събуждаме уморени, с понижена концентрация, а в някои случаи и главоболие. Изследвания показват, че алкохолът действа и като диуретик и може да се наложи да ставаме често през нощта до тоалетна.