Инфекциозните заболявания и травмите могат да се случат с всеки. Обикновено те идват неочаквано, и няма нито един човек на света, който да е застрахован от инфекции и травми.

Съществуват генетични нарушения, които гарантирано водят до едни или други заболявания. Но съществуват значителен брой заболявания, рискът от развитието на които при едни хора е по-висок, отколкото при други.

Това означава, че организмите на първите от раждането са били предразположени към едни или други заболявания.

Означава ли това, че трябва да се примирим с болестта и да очакваме да се развие или има начин да понижим вероятността от нейното развитие.

Здравословен живот против инсулт

През октомври тази година международен екип от учени представи резултат от мащабно изследване на влиянието на различни фактори на развитие на инсулт.

Повече от 300 000 британци, които никога по-рано не са боледували нито от инсулт, нито от инфаркт, в продължение на 7 години били под лекарско наблюдение.

Учени анализирали 90 гена от генома на участници, влияещи на риска от развитие на инсулт, и пресметнали каква е заплахата за всеки от участниците.

Оказало се, че хората с определен набор от гени с 35% по-често получават инсулт, в сравнение с останалото население.

Изследователите също се интересували какъв начин на живот водели доброволците в продължение на цели 7 години.

Установило се, че рисковете от развитие на инсулт при хората, предразположени към него, много силно се променят в зависимост от това как е живял човекът.

Нездравословното хранене, липсата на физическа активност допълнително повишавали опасността от развитие на заболяването. И тези участници в проучването попадали в болницата с диагноза инсулт вече не 35%, а 66% по-често от обикновените хора.

Тоест, изначално роденият с неудачен набор от гени, е разпределян в рисковата група. Но едни хора влошавали и без това своето уязвимо положение, а други оставали в границите на заложените по природа 35% рискове, което е много по-добре от 66%.

Гени и рискови фактори за развитие на рак

Значителен брой онкологични заболявания са с наследствен характер. Това означава, че ако някой от кръвните роднини в семейството е боледувал от рак, то няма да е излишно да си направим генетичен анализ за откриване на някои гени.

Не за всички видове рак са известни т.нар. ключови гени, мутациите на които повишават значително риска от развитие на злокачествен тумор. Но за някои разпространени патологии има такива данни.

Да допуснем, че става въпрос за рак на млечната жлеза – мутациите на 2 специфична гена повишават риска от рак на гърдата с 5 и повече и пъти, а вероятността от рак на яйчниците е с 10-28 пъти.

И възрастта, в която се развива рак се понижава до 25 години, тоест става въпрос за съвсем млада жена. Има и други специфични гени, но тяхното влияние е значително по-малко.

Диабет и наследственост

Наследственият фактор играе голяма роля в заболеваемостта както от диабет тип 1, така и от тип 2. Както и в случая с инсулт и рак, ако имате близки с диабет, то бъдете готови болестта да се прояви всеки момент.

Така например, е известно, че рискът от заболяване диабет тип 1 нараства с 4-10% при наличие на поне един родител с тази патология, като на ролята играят множество условия – възраст на майката и на бащата, вече съществуващо заболяване.