Световните медии разпространиха новината, че на 118 години, само 25 дни не са достигнали до 119, е починала френската монахиня Люсил Рандон. За тайните на своето дълголетие тя смята виното и шоколада.

Наистина ли тези гарантират дълголетие и какво ги прави полезни

Шоколад и вино, които ежедневно консумирала френската монахиня, са източник на полифеноли.

Полифенолите са специфични фитохимични компоненти на растенията. Те притежават мощни антиоксидантни свойства, тоест притежават свойството да забавят окислителното увреждане, предизвикано от стареенето и дегенеративни заболявания.

Смята се, че с помощта на храни, богати на полифеноли, може да се понижи риска от заболявания, свързани с възрастта – диабет тип 2, рак и сърдечно-съдови.

Полезни профилактични свойства притежава не всеки шоколад и не всички видове вина.

Виното, което наистина ежедневно пият жителите на Средиземноморието, и по-точно французите, е сухо червено, с ниско съдържание на захар и спирт – не повече от 5-7%, в него се съхраняват максимално количество полифеноли.

Важно условие за употребата на вино, това е умереността. Съседка на дълголетницата в дома на възрастни хора в интервю разказва, че сестра Андре – монашеското име на Люсил Андре, си е позволявала само по една чаша вино на ден.

Количеството полифеноли в шоколада зависи от съдържащото се в него какао. Затова най-полезният шоколад е горчивият, в 100 грама, от който се съдържат около 2 грама полифеноли.

Още едно предимство на шоколада е в това, че тонизира нервната система. Именно затова, когато се яде, ни кара да изпитваме удоволствие.

А удоволствието е едно от условията за постигане на дълголетие. Много дълголетници консумират само тези храни, които им доставят истинско удоволствие.

Не следва да се забравя и, че основен принос за дълголетието е и генетиката. Ако се проучи родословното дърво на монахинята, навярно в нейния род ще се открият и други дълголетници.

Коя е Люсил Рандон

Най-възрастната жителка на Земята е родена на 11 февруари 1904 година в южната част на Франция в град Алес в протестантско семейство. Освен нея в семейството си има 3-ма братя. В младостта си работи като гувернантка в Париж.

В периода от 1922 г. до 1936 г. в продължение на 14 години работи като гувернантка и учителка в семейство във Версай.

Рандон, която е родена, отглеждана и възпитавана в протестантско семейство, през 1923 г. приема католицизма.

По-късно този период от живота си Люсил определя като най-щастливия в своя живот. По-късно работи и в болница. В средата на 60-те години, когато е на 41 години Рандон става католическа монахиня и приема името сестра Андре.

След края на Втората световна война в продължение на 28 години тя помага на сираци и възрастни хора, като работи в болница в курортния град Виши.

През 1979 г. сестра Андре постъпва на служба в манастир в област Савоя, където продължава да работи, докато навършила 105 години.

От 2009 г. сестра Андре заживява в дом за възрастни хора, а от 2010-та година нататък Рандон напълно ослепява и от тогава започва да се придвижва с инвалидна количка.

През януари 2021 г. в дома за възрастни хора, където е сестра Андре, е открито огнище на COVID-19 инфекция, и тя се заразява, но прекарва инфекцията без симптоми, а отрицателен резултат от теста получава няколко преди да навърши 117 години, така става най-възрастният човек от оцелелите, прекарали опасната вирусна инфекция.

Рекордът за най-възрастен човек на планетата също се държи от французойка, която доживява до 122 години през 1997 г.

Видно от биографията на сестра Андре, нейният живот не е бил спокоен, едва на 14 години през 1916 г. в годините на Първата световна война тя започва да работи като гувернантка.

След това през 60-те години започва да дава и нощни дежурства в болница, което също е свързано със стрес, недоспиване, нарушаване на циркадните ритми.

Може би спокойствието в по-късните години от нейния живот са допринесли за това тя да се съхрани, също така от значение може да е и ролята на имунната система, ако е в добро състояние, това не би позволило развитие на опасни и животозастрашаващи заболявания и състояния.