Как се държи дете, което определят като нервно?

В повечето случаи, то демонстрира поведение, което трудно се управлява от възрастните.

Може да се разплаче, ако са му отказали или направили забележка, агресивно или тревожно реагира, когато околните се обръщат към него.

На пръв поглед, детето просто възприема всичко близо до сърцето и много лесно се разстройва.

Например, възможно да избухне в плач, заради счупен молив, внезапно започнал дъжд, приятел, който не е поискал да го включи в играта.

Всеки детайл, на който по-голямо дете ще реагира спокойно.

Също, пребивавайки в нервно или раздразнено състояние, може да проявява грубо отношение към родители, братя, сестри или приятели.

Честото проявление на лошо настроение и раздразнителност това е, което отличава децата с нестабилна нервна система от техните връстници.

Подобни проявления на нервно поведение като потреперване с глава, с очи, с вежди, рамене при детето изискват незабавно обръщане към специалист – невролог или психолог.

Какво да правят родителите, за да му помогнат да се успокои, да стане по-уверено в себе си, дружелюбно и весело?

Защо децата нервничат?

Родителите, които желаят да помогнат на своите деца, да се справят с раздразнението и прекомерните капризи, следва да знаят, че детето нервничи не „на празно”.

• Расте в неблагоприятни житейски условия

Такива са социално-неблагополучните семейства, в които родителите злоупотребяват с алкохол, прилагат физически наказания по отношение на децата, често се карат.

Вдигат ръка един към друг.

• Детето може да е напрегнато, дори и на пръв поглед всичко в семейството да е нормално

Никой не влиза в конфликти и не прилага физическо насилие, но децата биват подлагани на тежко емоционално потискане.

Така се случва, когато родителите възпитават децата си в прекомерна строгост, не му позволяват да бъде самостоятелно, подлагат го на критика за всяко действие.

Също емоционалното насилие в семейството може да се проявява в безкрайно присмиване на родителите над децата.

• Различен поход към възпитанието на детето на майката и бащата

В този случай децата, желаещи да угодят на двамата родители, да порадват и мама, и татко, губят контакт със собствената си личност и не разбират – какви са всъщност?

Този характер на взаимодействие може да доведе до появата на невротично поведение.

• Неправилен режим на живот, на сън, на хранене, често води до това, че детето се чувства раздразнено, уморено и всяка дреболия го вади извън равновесие

• Причина за неврози при децата може да стане всеки психологически стрес

Такива са развод на родителите, смяна на местожителството, на детската градина, загуба или болест на близък човек.

Решение на проблемите на родителите

Ако причината, че детето е нервно, се проблеми на родителите, безполезно е да се надяваме, че децата ще станат по-спокойни, след като с корекцията на психическото състояние се заеме психолог.

За да се отпусне детето и да се отнася по-спокойно към живота, да умее да издържа, когато му кажат НЕ, семейните условия трябва да станат максимално комфортни за него.

Това означава, че преди да лекуват детето от невроза, родителите трябва да намерят решение на собствените си проблеми, или по никакъв начин да не се отразяват на децата.

Смяна на обстановката, заради децата

Когато причината за нервното поведение е емоционална травма или стрес, полезна е смяната на обстановката.

Родителите и децата могат да излязат в непланиран отпуск, да си вземат почивни дни и напълно да забравят за отминалите лоши моменти.