Повръщането при децата е разпространен симптом, който най-често е признак на инфекциозен процес в храносмилателната система. Причините за повръщане при малки деца са свързани предимно с неподготвеността на тяхната храносмилателна система за самостоятелно усвояване на храната.

Кога е наложително да потърсите лекарска помощ?

Неприятният симптом много често безпокои децата, особено когато са в ранна възраст. Често повръщането при тях се съпровожда от болки в корема, чревно разстройство и с повишаване на телесната температура.

В такива случаи е задължително да потърсите медицинска помощ във възможно най-кратки срокове, тъй като такова съчетание на симптомите е признак на стомашно-чревна инфекция.

През летния период количеството на хранителните отравяния съществено се увеличава. Причина за това са развалящите се бързо хранителни продукти. Неподготвеният организъм на малките деца е особено чувствителен към влошеното качество на храната.

Баналното несмилане в стомаха най-често води до силно гадене, а след това и до повръщане.

В устата на детето до навършването му на 6 месеца трябва да попада само и единствено – гърдата на неговата майка. Бебето трябва да бъде хранено толкова пъти, колкото то желае. Предлагайте гърдата на детето.

Така си гарантирате, че дълго време ще имате достатъчно кърма, за да храните рожбата си.

Първа помощ при повръщане

За по-големите деца е препоръчително да се даде почивка на стомаха. Ако детето повръща без температура, то обикновено това състояние преминава след няколко часа.

Основното е да не се яде и пие абсолютно нищо в рамките на 2 часа. След изтичането на това време на детето може да се даде да пие минерална вода, немазен бульон или подсладен чай.

Ако повръщането е без чревно разстройство и първото не е много силно, то може да се мине и без използването на медицински препарати.

След 6-8 часа може да се започне захранването. Най-добре е да му давате леки храни или ястия в по-ограничени количества. Подходящи са различните видове каши, но разредени с вода и немазните супи.

Помощ за най-малките

Повръщането при бебетата се случва много често. Причините за това са свързани, както и по-горе бе посочено, с неподготвеността на тяхната храносмилателна система за абсорбцията на необходимите за организма вещества от храната.

Ако забележите, че вашето бебе е започнало да повръща, то в никакъв случай не го оставяйте само, дори и за няколко минути.

Сложете детето настрани и в положение на полувертикала. Това е необходимо за предотвратяване попадането повърната маса в дихателните органи.

След всяко повръщане е необходимо добре да промивате устата на вашето дете с чиста преварена вода, макар и последното да не е задължително, тъй като питейната вода в повечето градове в България е с достатъчно добро качество.

Важно!

Децата в ранна възраст се обезводняват изключително бързо при едновременна диария и повръщане. А вялостта и миризмата на ацетон от устата говорят за нарастваща интоксикация.

На първо време при такива случаи е най-добре да давате на детето минерална вода с високо pH – подходящи са Девинската, Банкя и Горна Баня, тъй като на първата рН е над 9.

Тези води способстват за възстановяването на загубените резерви от електролити с диарията и повръщането. Но задължително при обилно повръщане и едновременно чревно разстройство се търси помощ от педиатър.