Според статистиката всеки четвърти работник поне веднъж някога е бил принуден да кара нощна смяна.

Защо е опасно това?

Човешкият организъм е програмиран, за да спи през нощта. По време на сън в организма се образува мелатонин – хормон, който регулира функционалността на ендокринната и сърдечно-съдовите системи, помага за съхраняване на силен имунитет, подобрява адаптацията към стрес.

Пик на образуването на мелатонина е от полунощ до 2 часа сутринта, и е желателно през това време човек да е заспал в тъмна стая.

Затова по време на работа на нощни смени мелатонин се образува в недостатъчно количество, а това може да повлече след себе си сериозни здравословни проблеми.

Например…

Сърцето на тези, които работят нощем, функционира не толкова добре.

Едни специалисти свързват това с факта, че през нощта в организма се образуват по-малко вещества, които позволяват да се поддържа правилен сърдечен ритъм, а други смятат, че като работят по нощите, служителите злоупотребяват с кафе и цигари.

Но и статистиката показва, че при такива работници повишеното налягане и инфарктите се случват по-често.

Наднорменото тегло се оказва последствие от нощните смени. Това се предизвиква от факта, че нощните бдения нарушават образуването на грелин и лептин – хормоните, които отговарят за чувството за ситост.

Именно поради това хората, които карат нощни смени често преяждат и далеч невинаги се хранят здравословно. А наднорменото тегло и неправилното хранене са верни съюзници на захарния диабет.

Същевременно трябва да се отчита факта, че при тези, които работят нощем се нарушава друг важен хормон – инсулинът, така че рискът от развитието на диабет след 10 години нощни смени нараства с 40%.

Служителите принудени да нощуват на работа, често са с повишено ниво на стрес, на агресивност. Нищо изненадващо, тъй като постоянно страдат от недоспиване.

Производствените травми най-често се случват при работа през нощта.

Как да ограничим пагубното въздействие на нощните смени?

Първото и най-важното, което трябва да се направи – да се подобри режимът на съня.

За пълноценен отдих са необходими около 8 часа, но не трябва да си отспивате веднага, след като се приберете след нощна смяна, защото когато почивате изобщо няма да ви е лесно да заспите през нощта.

Когато се върнете от работа, легнете за 5-6 часа, а останалото време оставете за вечерта.

По пътя към работата се старайте да не спите в транспорта, а у дома сложете плътни щори, за да е напълно тъмно в спалнята ви, дори и ако навън грее много силно слънце.

Спазвайте хранителен режим. Идеалното междинно преди и по време на нощна смяна е мляко, пилешки гърди и немазна риба.

За да сте бодри, ви трябва белтък. А пък въглехидратите – картофи, макарони, бисквити, напротив предизвикват сънливост.

Няма нищо лошо в това да се ободрите с чаша кафе по време на нощна смяна. Но се старайте да пиете кафе не по-често веднъж на час, като не е за предпочитане да го пиете в края на смяната.

Спортувайте – всяка физическа активност усилва адаптационните възможности на организма.

Вашето работно място трябва да е добре осветено. Ако това е необходимо, се закупете настолна лампа. Но имайте предвид, че ободряват само лампите със синя светлина. Жълтата светлина не способства за прилив на енергия.