Какво представлява актиничният хейлит

Актиничен хейлит е възпаление на устните с алергична природа. Стоматолозите смятат, че самият хейлит не е сериозна заплаха за здравето, но значително увеличава риска от възникване на онкологични заболявания. Какви са причините, симптомите, лечението и възможните последствия от възпалението?

Актиничен хейлит – симптоми

Възпалението на устните се отличава с голямо разнообразие от симптоми, но около 90% от хората с диагнозата минават на преглед при зъболекар със сходни оплаквания. Въз основа на тях, а също и след преглед може да се постави предварителна диагноза.

Общите симптоми на актиничен хейлит са:

  • Сухота на устните, формиране на корички на тяхната повърхност. Според статистическите данни най-често се засяга долната устна. В редки случаи могат да се забележат сходни симптоми с горната;
  • Изтъняване на устните, дори незначителна травма предизвиква увреждане на целостта на устната, кървене;
  • Пациентите отбелязват изчезването на границите на устните и кожата на назолабиалния триъгълник, те стават размити и недобре изразени;
  • Симптоми на възпаление – отоци, зачервяване, повишена чувствителност, болезненост, която се усилва под действието на дразнителите;
  • Формиране на напуквания, доста дълбоки и болезнени;
  • На повърхността на устните могат да се появят бели петна;
  • Симптомите могат да варират от човек до човек и пряко зависят от продължителността на съществуване на възпалението, а също и от съпътстващите фактори;

Причини за възпаление

Епителът на устните е много по-тънък от кожата на лицето, също липсва пигментация. Именно поради тази причина устните са толкова уязвими пред ултравиолетовите лъчи. Продължителното и прекомерно въздействие на слънцето води до формиране на аномалии.

Зъболекарите разграничават няколко основни причини и предразполагащи фактори за развитие на възпаление:

Постоянен престой на слънце

Колкото повече устните се подлагат на въздействието на ултравиолетовите лъчи, толкова по-голяма е вероятността от тяхното увреждане. Също рисковете се запазват и през зимата и лятото. В рисковата група са хора, злоупотребяващи със солариум, и пренебрегващи защитните средства.

Слънчеви изгаряния на устните

Подобно увреждане на устните още повече разрушава клетките на устните, като увеличава тяхната регенерация и дори ги принуждава да мутират.

В рисковата група са мъжете

Статистиката показва, че при силния пол това заболяване се регистрира 3 пъти по-често.

Начин на живот и професия

Хората, които поради своята работа или хоби та са принудени дълго време да прекарват на открито са в рисковата група.

Вредни навици

Това е не само предразполагащ фактор за развитие на възпаление, но и това обстоятелство, което води до усложнения.

Възможни усложнения

Актиничен хейлит е причина за някои неприятни усещания и изменения на външността, което особено болезнено се възприема от жените. Но зъболекарите твърдят, че това този вид възпаление е причина за сериозни патологии, някои от тях е възможно да застрашат живота и здравето на болния.

Актиничен хейлит – това е предраково състояние, затова и налага внимателно отношение от страна на зъболекари. Статистиката показва, че 10-20% от всички случаи в рамките на 20 години се развиват се развиват злокачествени заболявания. 15-35% от карциномите, предизвикани от актиничен хейлит, могат да се разпространят и към други тъкани.

Кога е необходима консултация със зъболекар

При поява на първите симптоми на възпаление на устните е необходима консултация с лекар. На преглед зъболекарят ще направи преглед, някои тестове и разработва тактика за изследване на пациента с цел изключване на възможни усложнения на хейлита.