Най-вероятно във вашето семейство има някой, който страда от алергия или познавате някого, който страда от алергии – такива хора са десетки милиони.

Най-разпространена е хранителната алергия към ракообразни, белтъка на кравето мляко и фъстъците, и сезонният алергичен ринит, алергия към прашец на растенията, дървета и плевели.

Няколко рискови фактора могат да способстват за развитие на алергии, включително и дали се предава по наследство.

Склонността към развитие на алергии може да е с генетичен компонент – това означава, че у детето може да се развие някаква форма на алергично заболяване, ако има близки, страдащи от алергии.

Нека разгледаме потенциалната връзка между алергиите и генетиката, други фактори, способстващи за развитие на алергии, и това как родителите могат да се справят със симптомите на алергии при своите деца.

Връзка между алергиите и гените

Изследванията показват, че съществува корелация между генетичния състав на човек и вероятността от развитие на алергии. Ако родителите имат алергия, вероятността и детето да има е с 50% по-висока. С двамата родители вероятността от това детето също да има алергия, нараства до 75%.

Какво е важно да знаем за генетиката на алергиите

У човек възниква алергична реакция, когато имунната система на организма реагира прекомерно на предмет или вещество. След това имунната система образува антитела – имуноглобулин Е, IgE.

Антитялото се транспортира към клетките, които на свой ред отделят химически вещества. Тези химически вещества предизвикват алергична реакция. Процесът е еднакъв, независимо от това дали алергията има генетичен компонент или не.

Освен това, алергичните реакции могат да се променят с възрастта – подобряват се или се влошават. С времето е възможно влошаване или подобряване.

При определяне на направлението на развитието на алергия е възможно влияние да окажат различни фактори.

Някои реакции на такива алергени както кравето мляко, яйца и пшеница, могат да преминат с порастването на детето.

Други, например, към фъстъци, лешници, преминават от само себе си.

Алергията към околната среда също може да се влоши или да се подобри.

Изследванията показват, че измененията на климата с тенденции към затопляне могат да повлияят на алергиите, при отчитане на факта, че сезонът на прашеца започва по-рано, продължава по-дълго и във въздуха се разпространява повече прашец.

Лекарство, което да излекува напълно алергия, все още е недостъпно, но алергията може да се лекува и контролира. Например, имунотерапията с фъстъци може да понижи риска от алергична реакция.

Днес също се провеждат клинични изпитвания, изучаващи, може ли имунотерапията с храни, различни от фъстъци, или с някои лекарства защитава децата от хранителна алергия.

Ваксините от алергии, антихистамини и перорални препарати също могат да помогнат за потискане на симптомите на алергия и намаляване на тежките реакции.

Други фактори, способстващи за развитие на алергии

Наследствеността е само един от многото потенциални фактори за развитие на алергия. Пол, раса и възраст също могат да играят роля при възникването у човек на алергична реакция.

Един от компонентите може да е силно замърсяване на въздуха, това се случва през зимата на фона на отоплението на твърдо гориво, а също и тютюнопушенето или потреблението на вторичен цигарен дим. Диетата, наред с вариантите на начина на живот, също може да изиграе своята роля.

Определени съпътстващи фактори, сред които инфекции, ниска активност, лишаване от сън, лекарства и алкохол могат да направят реакциите по-вероятни при въздействие на алерген.

Как да лекуваме алергия при наследствено разположение

Не е лесно да се справим с алергията при дете, ако не сме наясно, че има такава.

Първа стъпка – да изясним какви вещества или хранителни продукти могат да представляват проблем. Няма добър начин да се справим с неизвестна алергия, така че е необходим алерголог.

Веднага щом научим, че се касае за алергия, ваксините срещу алергии, назални инхалатори и други лекарства могат да помогнат за справянето със симптомите.

В някои случаи пълното ограничаване от алергена помага за съхранение на здравето на детето.

В случай на прекомерна ситуация, когато детето се подлага на въздействие и при него са възникнали проблеми с дишането, отоци, болки в корема, световъртеж или други неприятни реакции, то тогава незабавно трябва да се извика спешна помощ.

Познаването на историята на алергиите в семейството може да е полезно за детето. Макар и генетиката да не е единственият фактор, е важно да се разбира нейното влияние.