Раци, миди, стриди и други морски дарове не са полезни за всички. Алергията към тези храни може да доведе до сериозни проблеми.

Опасност от морски дарове

Алергична реакция се предизвиква от най-неочаквани дразнители. Прашец, плодове, зеленчуци, битова прах, алкохол, хартия. Този списък може да продължи до безкрайност.

Известно е, че имунната система реагира, основно на белтъчини, които могат да бъдат алергени.

Често алергени са и други биорганични съединения, явявайки се хаптени – веществата, които при съединение с някои молекули в човешкия организъм се превръщат в истински алергени.

Когато говорим за белтъци не можем да не си припомним за самата белтъчна храна – морски дарове и обитатели на сладководни водоеми и по-точно ракообразни, алергията към които съвсем не е рядко явление.

Ракообразните са едни от най-често употребяваните морски дарове, особено на Запад, а през последните години и у нас.

С нарастване на потреблението на ракообразни нараства и броят на алергичните към тези продукти.

Най-често се ядат стриди и скариди, а също раци, омари и крабове. Също сред морските дарове могат да се срещнат и калмари, които всъщност не са ракообразни, а са миди.

Главният виновник

Алергията към ракообразни – това е класическа IgE-опосредена хранителна алергия. IgE – това е имуноглобулин Е, който е и алерген антитяло при контакт на организма с вещества, предизвикващи алергия.

Основният алерген, с който се сблъсква човешкият организъм при употреба на ракообразни е белтъкът тропомиозин.

Установено е, че този белтък е причина за 80% от случаите на алергия към скариди. Още един алерген е ензимът аргининкиназа, който присъства в тигровите скариди.

Алергия към сродни храни

Установено е, че 75% от алергичните, които имат свръхчувствителност към един от видовете ракообразни, са алергични и към миди.

Това се обяснява с факта, че представителите на морската фауна са с много сходни белтъци.

Затова ако имате алергия към раци, стриди и други ракообразни, е напълно вероятно вашият организъм да реагира на калмари, стриди и миди.

Симптоми на алергия

Последствията от приема на ракообразни алергени могат да бъдат най-различни. Най-често това са алергични реакции в устната кухина, стомашно-чревния тракт и на кожата под формата на уртикария.

Възможно е да се наблюдава подуване на устните, езика и гърлото със съпровождащ сърбеж.

В някои случаи последствията са по-драматични с развитие на анафилактичен шок – задушаване, рязко понижаване на кръвното. Възможно е да се стигне и до фатален изход.

Следва да се отчете фактът, че алергията към ракообразни, както и към всеки друг вид хранителна алергия може да възникне не само от ядене.

Причината за повишена чувствителност може да бъде и миризмата.

При алергия към морски дарове трябва да се стои по-далеч от местата, където се варят раци и се приготвят ястия от ракообразни.

Веществата с водни пари проникват в белите дробове, където предизвикват алергична реакция.

Какво да правим?

За щастие, алергията към ракообразни, това не са ежедневни мъчения и страдания.

Избягването на контакт с алергените не е толкова трудно и съответно организмът няма да изпитва големи неприятности.

Затова всичко, което може да се посъветват алергичните към ракообразни, това е изключване на ракообразните от менюто и на техните сродни.

В тази връзка е необходимо повишено внимание при покупка на готови храни и особено на такива, които съдържат морски дарове.