Алвеококоза или многокамерна ехинококоза е една от най-опасните хелминтози, които засягат човека.

Характеризира се с тежко хронично протичане, първично туморовидно засягане на черния дроб, нерядко с метастази в главния мозък и белите дробове, а също и в много други органи. Често заболяването завършва летално.

Какви са симптомите?

Клиничната картина на многокамерната ехинококоза на черния дроб е много разнообразна. В началния период заболяването протича безсимптомно, не привлича вниманието на засегнатите хора.

В този стадий алвеококовият възел е с неголеми размери. При някои болни се наблюдава проявление на алергии във вид на уртикария, понякога със сърбеж по кожата.

Нерядко болният или наблюдаващият го лекар случайно при палпация на черния дроб установяват в него възел с каменна плътност, повърхността на органа е неравна, груба. При опипване черният дроб е безболезнен.

С нарастването на алвеококовия възел в черния дроб при болния се появяват редица субективни и обективни симптоми на заболяване – болки в дясното подребрие, в епигаструма, тежест, горчив вкус в устата, гадене, оригване, понякога – отпадналост, копривна треска, сърбеж по кожата.

Впоследствие болките в областта на черния дроб нарастват, периодично възникват пристъпи на жлъчно-бъбречни колики, усилват се симптомите на лошо храносмилане. Палпира се слабоболезнен „каменен“, „железен“ черен дроб.

В стадиите на усложненията най-често се развива механична жълтеница, а също и гноен холангит. В този случай при болните се появява треска, втрисане, бързо се увеличават размерите на черния дроб, който става болезнен при палпация. Възможно е и развитие на абсцес.

С увеличаване на размерите на черния дроб, освен асцит, жълтеница и увеличаване на далака, е възможно да се наблюдават и други симптоми като портална хипертония – разширяване на съдовете на коремната стена, варикоза на вените на хранопровода, стомаха и др.

При образуването на гнойни кухини в алвеококовите възли клиничната картина се изменя – усилват се болезнените усещания, повишава се телесната температура, появяват се главоболие, слабост. Въпреки това понякога дори и при такива тежки случаи състоянието на болните остава удовлетворително.

Уголемяването на размерите на диафрагмата може да доведе до разкъсване на гнойните кухини в бронхите и болният е възможно да загине от асфиксия, тежка аспирационна пневмония.

При разкъсване на гнойните кухини в коремната кухина, се развива перитонит.

В стадия на усложнено протичане на ехинококозата често се наблюдават функционални нарушения на черния дроб.
Най-тежките усложнения са свързани с метастазиране на алвеокока в други органи, най-често в главния мозък и белите дробове.

Клиничните проявления на засегнат от алвеокок главен мозък се проявяват с огнищни, церебрални и алергични симптоми. От огнищните симптоми се наблюдават припадъците на Джаксън, монопарези, хемипарези, хемиплегия с нарушаване на чувствителността. От церебралните клинични изяви се описани главоболие, виене на свят, гадене, повръщане и др.

Метастази в белите дробове най-често се проявяват с болки в гърдите, кашлица с оскъдни мукопурулентни храчки и откриване на огнищни сенки при рентгенови изследвания. Алергичните симптоми се изразяват в еозинофилия, сърбеж и уртикария.

В районите, в които заболяването е ендемично, клинична реализация на многокамерната ехинококоза не настъпва винаги, срещат се абортивни форми, тоест заболяването е преустановило прогресията си, с калцификация на възлите и кистите.

Лечение на алвеококоза

Състои се в хирургично отстраняване на паразитните възли. Преди и след операции се назначават курсове с мебендазол с курсове от по 30 дни с нарастващи дневни дози от 200 до 600 мг и повече.

В България са описани и случаи, при които след 6-месечно третиране на пациенти с многокамерна ехинококоза единствено с мебендазол, се наблюдава изчезване на ехинококовите кисти при рентгенография.